"Er is nog veel te doen op het gebied van beeldvorming van de zorg"

We moeten kijken wat we binnen de regionale actieplannen en binnen de werkgeversvere-
niging kunnen leren van de ontwikkeling in de verpleeghuizen en wat we kunnen gebruiken voor de andere sectoren.”

“Een goed voorbeeld van hoe je samen iets voor elkaar kunt krijgen, vind ik Allyoucanlearn. Het platform moet nog meer vorm krijgen, maar het idee van gezamenlijk werken aan het leren en trainen van medewerkers spreekt me aan. Als individuele organisatie krijg je zoiets nooit gerealiseerd. En we moeten af van het idee dat je opleidt voor je eigen club, of voor alleen maar de ouderenzorg.”

Functiedifferentiatie

De Bruijn: “Om de personele druk te verlichten, zullen we anders moeten denken en veel meer aan functiedifferentiatie moeten doen. Het verdrietige is dat er afgelopen jaren juist veel mensen uit de zorg zijn gestapt. Die werken nu in een winkel en het is maar de vraag of we die weer kunnen bewegen terug te komen.

We moeten daarom ook andere doelgroepen aanboren, zoals zij-instromers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en verzorgenden niveau 1 en 2. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld 40 sociaal pedagogisch werkers opgeleid tot IG-verzorgende. Die combinatie is heel mooi, zo krijgt welzijn een prominentere plek en daar zijn cliënten erg bij gebaat.”

“Het zou goed zijn als WGV Zorg en Welzijn hierin ook faciliterend of aanjagend kan zijn. Zo is er nog veel te doen op het gebied van beeldvorming van de zorg. De kunst is om het hele RAAT-verhaal als bestuurders goed van de grond te krijgen. Je bent het met elkaar eens dat je er samen aan moet werken, maar dan begint het pas. Wie zet de eerste stap? Er moet wel iets gebeuren. Dat vind ik persoonlijk een grote uitdaging.”

"De hele kwestie rond de arbeidsmarkt gaat ons nog jaren bezighouden"

Heidi de Bruijn

Drs. Heidi de Bruijn (Assen, 1963) vormt samen met Jeroen Kleinjan sinds ruim twee jaar de raad van bestuur van Carintreggeland. Zij is haar carrière gestart als wijkverpleegkundige en heeft vervolgens voornamelijk in leidinggevende functies binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg gewerkt. Voor zij toetrad tot de raad van bestuur bij Carintreggeland was zij twee jaar bestuurder in het speciaal onderwijs, bij de Koninklijke Auris Groep. Na de afgelopen twee jaar gependeld te hebben tussen haar woonplaats Zoetermeer en Carintreggeland in Twente, is zij nu neergestreken in Nijverdal.  

Carintreggeland is een van de grotere organisaties in Twente. Met ruim 4.000 medewerkers en 3.000 vrijwilligers biedt Carintreggeland persoonlijke zorg aan cliënten thuis en op intramurale locaties. Het uitgangspunt is bijdragen aan Waardevol Leven van cliënten. Iedere dag.