Koudwatervrees

Voordat we zover waren, hebben we gekeken wat voor ons reëel is,” vertelt Patrick. “We hebben er een jaar voor uitgetrokken om te beslissen of we dit wel of niet zouden gaan doen. Dat was nog even spannend, want er was wel koudwatervrees. Maar uiteindelijk kregen we uit alle geledingen steun, dus ook vanuit de OR. Men zag wel in dat we er niet op uit waren het onmogelijke van mensen te vragen, maar dat we ze juist betrokken willen houden.“

Hans: “Het is ook zo dat als je thuis herstelt en op een gegeven moment denkt ‘ik ben weer beter’ en weer naar je werk gaat, je ineens een verzwarende factor toevoegt. Het is veel beter om werk deel uit te laten maken van je herstelproces, je kiest daarmee voor de weg van de geleidelijkheid.”

Gesprekken die schuren

“De vraag voor de organisatie is dan: durven wij mensen er wel op aan te spreken,” aldus Willeke. “Durf je tegen een collega te zeggen: ‘Oké, jij bent nu ziek, maar wat kun je nog wel? Je kunt je eigen werk nu niet doen, maar wat kun je in deze situatie wel toevoegen? Soms kan dat schuren; het is veel makkelijker om dat op het bordje van de bedrijfsarts te leggen.”

Willeke: “Mensen in de zorg hechten erg aan hun werkplek, aan hun ‘eigen’ cliënten. In de commerciële wereld is een werkcarroussel heel normaal. Ben je er een tijdje uit of veranderen er zaken, dan verandert je werkplek. In de zorg is dat nog lastig. Terwijl aangepast werk niet altijd op dezelfde locatie hoeft, van dat idee moeten we af.”

Trainen van medewerkers

Patrick: “Leidinggevenden vonden die gesprekken in het begin ook wel lastig, zeker als het om psychische problemen ging. De neiging is dan om iemand met rust te laten. We investeren dan ook structureel in het trainen van medewerkers die de gesprekken voeren. Als afdeling P&O hadden we de neiging om in ons enthousiasme overal achteraan te zitten. Maar dat is juist niet de bedoeling, daar moet je in je organisatie weer een nieuwe balans in zien te vinden. Nu is het zo dat als je de organisatie ingaat en vraagt naar hoe het komt dat we hier een relatief laag ziekteverzuim hebben, je als antwoord krijgt ‘dat doen wij’. En dat is natuurlijk wat je wilt, de manier waarop wij tegen verzuim aankijken, is een onderdeel van de cultuur geworden.”

Korting voor leden

WGV Zorg en Welzijn biedt haar leden ondersteuning bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Gratis Verzuim Helpdesk
Bij de Verzuim Helpdesk kunnen leden gratis terecht met alle vragen rondom verzuim, re-integratie en arbeidsdeskundigheid. U belt hiervoor het telefoonnummer 085-4019643.

Aanpak complex verzuim
Bij verzuim wat langer duurt en/of bij onduidelijkheid over terugkeer naar het eigen werk is sprake van complex verzuim. In het arbeidsdeskundig onderzoek komt naar voren welke stappen gezet moeten worden om tot een zo succesvol mogelijke
re-integratie te komen. Als lid krijg u
€ 200,- korting en betaalt u slecht
€ 795,- excl. BTW voor een onderzoek door Vitaal Verder.

Meer informatie over deze en andere voordelen voor leden vindt u op onze website