De werkagenda: 8 thema's

De toenadering tussen onderwijs en werkveld heeft uiteindelijk geleid tot een gezamenlijk 'Werkagenda Onderwijs - Werkveld Zorg en Welzijn, 2016-2020'.  Binnen die werkagenda zijn acht thema's geformuleerd en per thema wordt er door alle partijen (onderwijs, onderzoek, organisaties en overheid) gezamenlijk aan resultaten gewerkt.

  1. Leerplatform ten behoeve van flexibel leren.
  2. Inzicht in opleidingsthema's en ontwikkeling keuzedelen en minoren. 
  3. Bijdrage aan praktijkgericht onderzoek door lectoren/practoren.
  4. Onderwijsvoorwaardelijke afstemming en ontwikkeling.
  5. Outputcriteria cliënt/student.
  6. Samenwerking en kennisdeling onderwijsdocenten en zorgmedewerkers.
  7. Versterking zorg- en welzijnsinstellingen als lerende organisatie voor professionals in samenwerking met onderwijs.
  8. Afstemming toekomstige vraag naar zorgmedewerkers en vraag en aanbod stages.

Aan sommige thema's wordt door heel veel partijen gewerkt, zoals de totstandkoming van

een open leerplatform, maar het is niet zo dat iedereen overal bij betrokken is. Ineke van der Wal: “Iedere instelling en school kijkt waar-ie goed in is. Het gaat erom dat je alle aanwezige kennis benut en dat kan alleen als je bereid bent om te delen. Aan de andere kant moet je ook durven loslaten. Niet alles op eigen houtje willen doen omdat je bang bent dat je iets mist.”

De praktijk

“Wij hebben straks binnen Elver weer 70 stagiairs rondlopen en die moeten allemaal goed begeleid worden. Als we dat niet kunnen garanderen beginnen we er niet eens aan”, aldus Ernst van Drumpt. “We doen dat samen met het Graafschap College en daar zit iemand die toevallig al heel intensief met 'innovatieve stages' is bezig geweest. We hebben daar wekelijks overleg met alle stagiaires en docenten, maar het staat ook open voor anderen. Iedereen kan er naartoe, ook mensen van het hbo bijvoorbeeld. Die kennis en ervaring houden we niet zelf, maar delen we met iedereen. De werkagenda is daar een mooi platform voor.”  

Tip: Lees ook het artikel “Gekozen voor elkaar vanuit de meerwaarde” over de werkagenda in Oost-Nederand in het Zorgpact E-zine van september 2016.

Digitale stagemodule

Hoe kunnen we het stageproces digitaliseren? Samen met zorg- en welzijnsinstellingen en het beroepsonderwijs is WGV Zorg en Welzijn bezig om een ondersteunende digitale stagemodule te ontwikkelen. Inmiddels zijn hierin de nodige stappen gezet. De deelnemende partijen zijn zeer enthousiast. De bouw van de module zit inmiddels in de afrondende fase.

Het systeem werkt als een soort ‘vakantiehuisje-reserveersysteem'. Uitgangspunt is de vraag van de school wat betreft het aantal stageplaatsen. In november start een pilot waarin het systeem gebruikt gaat worden voor de gehele afwikkeling van de stages die in februari 2017 starten. De verwachting is dat de module een besparing van vele uren stageplanning gaat opleveren bij zowel de opleidingsinstituten als bij de zorgorganisaties. Klik hier voor meer informatie over de digitale stagemodule

"Het gaat erom dat je alle aanwezige kennis benut en dat kan alleen als je bereid bent om te delen"