Leerlandschap

Nadat het idee voor een Lab was geboren, zocht men bij Pro Juventus naar een kader, een handvat dat als basis zou kunnen dienen. “We zijn uitgekomen bij het 'leerlandschap', zoals dat is beschreven door Manon Ruijters in het boek Liefde voor Leren,” zegt Julia van Elten. “Dit heeft alle elementen in zich die we in het Lab wilden terugzien. Zo maken we van Pro Juventus een lerende organisatie en borgen we de ontwikkeling van de ‘Labbers’. Manon heeft ons hier enthousiast bij geholpen.”

“We hadden bij de start van het Lab zelf een paar vraagstukken waarop we antwoord wilden, zoals de samenwerking met huisartsen en de mogelijkheden van E-health. Maar gaandeweg ontstonden er ook nieuwe ideeën vanuit het Lab zelf. Zo werd er een factsheet geschreven over hoogbegaafdheid en hebben ze een Raad van Kinderen opgericht. Een aantal mensen gaat daar dan mee aan de slag, doet onderzoek, maakt voorstellen en presenteert die op de locaties van Pro Juventus. Doordat we in het Lab niet alleen mensen hebben die psychologie of orthopedagogiek hebben gestudeerd, maar bijvoorbeeld ook filosofie, geschiedenis of communicatiewetenschappen, zijn zowel de vragen als de oplossingen vaak innovatief en creatief. Heel anders en vooral waardevoller dan wanneer je alleen maar vakgenoten aan het werk zet.”

Waarde creëren

Een belangrijk kenmerk van het Lab bij Pro Juventus is dat het waarde moet creëren voor de organisatie, maar ook voor de Lab-medewerker zelf. Julia: “Zij leren natuurlijk hoe het Nederlandse zorglandschap en de geestelijke gezondheidszorg eruit zien, maar doordat ze met mensen uit verschillende disciplines samenwerken, leren ze ook op andere manieren naar hun eigen vakgebied te kijken. We vinden het belangrijk dat het Lab in die zin voor alle partijen winst oplevert.”

Meer over het Lab

De pas afgestudeerden die bij Pro Juventus in het Lab komen, zijn gemiddeld 25 jaar en hebben uiteenlopende studies achter de rug. Ze zijn drie dagen per week in het Lab aanwezig en de meesten combineren dit met een (tijdelijke) baan buiten hun vakgebied. Voor hun bijdrage aan het Lab ontvangen ze een stagevergoeding en een studiebudget. Daarnaast worden gezamenlijk uitstapjes gemaakt om inspiratie op te doen of om vakinhoudelijke kennis op te snuiven. De meeste Lab-deelnemers vinden na enige maanden een baan binnen hun vakgebied. Hoewel het Lab in eerste instantie niet is opgezet als talentenpool, werken drie van hen inmiddels wel bij Pro Juventus.  

Zelf een Lab ontwikkelen?

Julia van Elten is bezig de ervaringen met het Lab vast te leggen in een soort handleiding. Daarmee kan dit idee ook in andere organisaties gebruikt worden. Een Lab kan door meerdere instellingen gezamenlijk worden opgezet, of in een combinatie met een traineeship. Een aantal instellingen is al geïnteresseerd en ook met universiteiten is Julia van Elten in gesprek.

De resultaten zijn in ieder geval waardevol genoeg om het verder uit te rollen. Vanuit WGV Zorg en Welzijn willen we deze initiatieven graag ondersteunen. Heeft u vanuit uw organisatie interesse, neem dan contact op met Jan Wiggers, beleidsmedewerker Onderwijs, j.wiggers@wgvzorgenwelzijn.nl. 

"Het Lab van Pro Juventus is bron voor innovatie en onderzoek"