"Per regio worden stuur- en werkgroepen samengesteld uit bestuurders en HRM/opleidingsfunctionarissen van de instellingen, om ervoor te zorgen dat plannen ook worden uitgevoerd en tijdig kan worden bijgestuurd. Sinds februari van dit jaar draaien de stuur- en werkgroepen van de Achterhoek en Twente. We zijn nog bezig om de stuur- en werkgroepen voor IJssel-Vecht en Stedendriehoek/Noordwest-Veluwe samen te stellen.”

Projectadministratie

Landelijk gezien gaat het naar schatting om meer dan 70.000 medewerkers die in een periode van 2 jaar een scholings- of trainingstraject krijgen dat gedeeltelijk zal worden gesubsidieerd. Om de besteding van de gelden goed te kunnen verantwoorden, hebben de regio’s ervoor gekozen zoveel mogelijk samen te werken. Martine: "Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de inrichting van de projectadministratie (de webportal) en alle andere vereisten die nodig zijn om uiteindelijk tot een juiste verantwoording van de trajecten en vaststelling van de subsidieverlening te komen. Binnen het project zijn marktconformiteit en arbeidsmarktrelevantie de belangrijkste dossiers. Gepland is dat het webportal met de naam SABA (Sectorplan

Administratie Beheer Applicatie) vanaf 1 oktober as. operationeel is. De webportal wordt de faciliteit waarin alle deelnemende instellingen hun activiteiten aanvragen/registreren en administreren. De portal ondersteunt instellingen bij de verantwoording, bijvoorbeeld door het verstrekken van standaard formats, zoals presentielijsten en urenstaten.”

Landelijke Shared Service Centrum

De controle van de dossiers (op volledigheid en juistheid) vindt plaats vanuit een landelijk Shared Service Centrum (SSC), dat door de regio’s gezamenlijk wordt ingericht. Speciaal daarvoor is een coöperatieve vereniging opgericht, waarvan WGV Zorg en Welzijn één van de ‘founding fathers’ is. Er is één AO/IC (Administratieve Organisatie en Interne Controle) ontwikkeld die door alle regio’s zal worden gehanteerd. Het is de bedoeling om ook gezamenlijk één externe accountant in te huren, waardoor de kosten voor administratie en overhead beperkt kunnen blijven. Omdat WGV Zorg en Welzijn voor 2 van haar 4 sectorplannen een startdatum van 1 januari 2014 hanteert is de tijdsdruk hoog. Vandaar ook dat vanuit de vereniging veel tijd en energie is gestoken in de landelijke werkgroep die de bouw van het portal heeft begeleid en de AO/IC heeft opgesteld.

Sectorplannen Zorg

De sectorplannen Zorg hebben als doel een substantiële bijdrage te leveren aan het op een evenwichtige wijze opvangen van de enorme personele veranderingen die in enkele jaren op de sector afkomen. Tegelijk wordt met de uitvoering van de sectorplannen de basis gelegd voor de versterking van de werkgelegenheids- en opleidingsstructuur in de sector.

De regionale werkgeversverenigingen in de zorg zijn de hoofdaanvragers van de sectorplannen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De regelgeving vanuit het ministerie van SZW is leidend.

Contact

Martine Duenk, projectleider sectorplannen zorg  
088 255 66 50
sectorplan@
wgvzorgenwelzijn.nl