"De werkgever heeft daar straks minder middelen voor beschikbaar. Als je zelf de regie neemt, ben je minder kwetsbaar."

Hoe begeleid je zo’n verandering?

Van der Helm: "Zoiets gaat niet ineens. Wij hebben veel professionals en organisaties bij de proeftuin betrokken. Gezamenlijk is de website werkenvoordetwentsejeugd.nl bedacht, waarvan wij verwachten dat die ertoe kan bijdragen dat medewerkers in beweging komen, zodat ze beter voorbereid zullen zijn op alle veranderingen.”

Ze vervolgt: "Medewerkers kunnen er een digitaal portfolio aanmaken, dat kan worden gebruikt bij de werving en selectie. Via een platform kunnen ervaringen worden gedeeld; medewerkers kunnen er van elkaar leren, elkaar adviseren en stimuleren. Door gezamenlijk zo’n website op te zetten, is met een beperkt budget iets tot stand gebracht waar alle organisaties en hun medewerkers iets aan hebben. Zestig medewerkers hebben al een e-portfolio aangemaakt. We zijn ook nog bezig met een loopbaanevent.”

Griffioen: "Door de proeftuin is het contact versterkt met Saxion Hogeschool, ‘hofleverancier’ van nieuwe professionals in deze regio."

"Saxion is altijd op zoek naar de beste voorbereiding van studenten op een baan in de zorg. Het is goed als studenten tijdens hun opleiding al beseffen dat ze hun eigen loopbaan zullen moeten begeleiden.”
Hoe ziet de toekomst er in de jeugdzorg uit volgens jullie, als na 1 januari gemeenten verantwoordelijk zijn?

Griffioen: "Schaarse middelen worden opnieuw verdeeld. Het inkoop- en aanbestedingstraject door gemeenten in de regio loopt. Wat daar uitkomt, bepaalt hoeveel mensen er nodig zijn om de zorg te leveren. We weten dat de jeugdzorg als geheel krimpt. Misschien dat de vraag mogelijk verschuift en daarmee de werkgelegenheid. Zo zijn veel gemeenten bezig met de oprichting van wijkteams die gaan beoordelen welke hulp noodzakelijk is. Die kunnen de expertise gebruiken van mensen die elders hun werk kwijtraken.”

Van der Helm: "De subsidie voor de proeftuin (verstrekt door Regio Plus) mag dan per 1 oktober stoppen, de activiteiten houden niet op. We blijven werken aan antwoorden op nieuwe vragen. Die vragen zullen blijven komen. 2015 wordt een jaar waarin veel te gebeuren staat.”

Online platform werkenvoordetwentsejeugd.nl

Deze zomer is het platform Werken voor de Twentse jeugd van start gegaan. Het is een virtuele marktplaats en ontwikkelwerkplaats voor en door professionals in de zorg voor jeugd in Twente. Het platform biedt instromers en professionals in de zorg voor jeugd de mogelijkheid om over de grenzen van hun eigen organisatie heen te kijken, zichzelf verder te ontwikkelen, of interessante contacten, vacatures, uitwisselingsmogelijkheden en stageplaatsen te delen of op te zoeken. Het platform is een initiatief van 19 organisaties in Twente, variërend van jeugdzorg, GGZ, welzijn, verslavingszorg en onderwijs.