"Mijn eerste kennismaking met de zorg was dat ik haast meer managers zag dan mensen die het werk deden,” zegt Jan Hendrik. "Medewerkers moesten onnodig veel gegevens bijhouden zodat ze gemanaged konden worden. Management by Excel noemen we dat. Ons uitgangspunt was juist: laat mensen meer tijd besteden aan zorg, minder aan bureaucratische zaken. Bij alles wat we ontwikkelen is dat het uitgangspunt.”

Meer tijd besteden aan zorg, minder aan bureaucratische zaken - het uitgangspunt van Nedap healthcare   

Toegevoegde waarde

Angela: "Je hebt wel een goede basis nodig, het systeem van de klant (familie, verzorgers, red.) moet er achter staan. Je moet goed laten zien wat voor toegevoegde waarde iets heeft. Hetzelfde geldt voor de medewerkers. Als die denken ‘leuk bedacht, maar daar gaan mijn uren’ dan stuit dat op weerstand. Dus het is niet zo dat je alles wat je bedenkt zomaar kunt invoeren.”

"Je moet je verdiepen in de interesse van de gebruiker”, reageert Jan Hendrik.

"Een intranet wordt nauwelijks bezocht? Ja, het smoelenboek en de interne marktplaats, maar niemand zit te wachten op de blog van de directeur. Intranet bindt niet. Je moet echt op zoek naar wat zin heeft. Wij hebben een medewerkerportaal ontwikkeld omdat we dachten ‘we moeten over de organisatie heen met de medewerkers communiceren’. Wat we zien is dat van al onze applicaties dit portaal het drukst bezocht is. ‘s Avonds! Mensen gaan in hun eigen tijd kijken. Ze hebben de behoefte om dingen te delen, over hun werk, over hun cliënten. En je wilt dat dat veilig gebeurt, dus niet via WhatsApp of Facebook. Zo hebben we ook een portaal voor medewerkers, de cliënt en de familie van de cliënt. We zien dat die behoefte aan communicatie er over en weer is.”

"Dat zijn mooie voorbeelden van de mogelijkheden. Ik geloof erin en we zien zelf dat het voordelen voor de cliënt en de organisatie oplevert,” besluit Angela. "Wat ik jammer vind is dat we dat niet altijd heel breed kunnen delen. Niet iedere zorginstelling is ermee bezig. Je ziet toch veel behoudendheid. We steken er heel veel energie in om die succesverhalen breed te delen. Maar het kwam ook vaak voor dat mensen zeiden ‘mooi, mooi’, maar dat het daarna stopte.”

De Lichtenvoorde

De Lichtenvoorde verzorgt en begeleidt mensen met een licht verstandelijke beperking binnen meerdere locaties in Oost-Gelderland. Bij de instelling werken ruim 600 mensen met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Nedap healthcare

Nedap healthcare ontwikkelt digitale applicaties voor bijvoorbeeld cliëntadministratie, roostering, zorgregistratie en biedt (communicatie)platforms aan voor medewerkers, cliënten hun familie. Kijk voor een volledig overzicht op www.nedap-healthcare.com

Samenwerking

De Lichtenvoorde en Nedap healthcare werken al enige jaren samen om digitale producten te ontwikkelen die leiden tot meer zelfstandigheid van cliënten, meer efficiency en een prettiger werkroutine.