"Als je daar binnenkomt om haar naar het toilet te brengen en je pakt haar zonder dralen bij de arm kun je misschien een klap krijgen. Zorg dat ze weet dat je er bent, vertel wat je komt doen en er komt waarschijnlijk geen boosheid.”

Gastvrije houding

Het eigen gedrag kunnen inschatten, groeiende irritatie herkennen, een gastvrije houding: het kan veel ellende voorkomen. "Want dat brengt agressie vaak met zich mee. Het is veelal een signaal dat een cliënt zich niet prettig voelt, terwijl het ook voor het welbevinden van je personeel niet goed is en het tevens imagoverlies voor je instelling kan opleveren. Kortom: het kost geld.” Binnen de instellingen en opleidingen moet het besef over veilig werken en het voorkomen van agressie er, wat haar betreft, op alle niveaus zijn. "Niet alleen de verpleging en verzorging moeten daarmee bezig zijn: de koffiejuffrouw of de conciërge moeten dat ook. Pas als bij iedereen het besef er is bereik je je doel.”

"Het koppelen van fysieke belasting aan nieuwe inhoudelijke richtlijnen, daar kunnen we nog een tandje bijzetten.”

Als het gaat om fysieke overbelasting is het bewustzijn van medewerkers vergroot. "Maar ook op dat gebied ontwikkelen we nog volop. Neem bijvoorbeeld de eisen bij decubitusbeleid: we zijn nu stappen aan het zetten om de inhoudelijke richtlijnen voor decubituspreventie en -behandeling en gezond en zeker werken niet los van elkaar te zien, maar te integreren. Zo combineer je de medewerkersveiligheid aan welbevinden en veiligheid van cliënten. Het koppelen van fysieke belasting aan nieuwe inhoudelijke richtlijnen, daar kunnen we nog een tandje bijzetten.”

Een kruisbestuiving waar veel verschillende partijen elkaar nodig hebben, weet Klaassen. "En waarbij je ook over grenzen moet kijken." Dat gebeurt ook tijdens de Gezond & Zeker Kennisdagen. Dit jaar zijn die op 27 en 28 oktober. 

*Gezond & Zeker Magazine wordt afgesloten met een TipStrip, deze wordt door veel ergocoaches en veiligheidscoaches gebruikt om collega's te ondersteunen bij de preventie van fysieke belasting.

Pilot Gastvrij Contact 

Het aanpakken van de oorzaak van agressie en geweld binnen zorg en welzijn. Dat is wat WGV Zorg en Welzijn met de Pilot Gastvrij Contact heeft willen bewerkstelligen. 

Door de pilot is de bewustwording vergroot, zijn er kartrekkers van gastvrijheid voortgebracht en is er een begin gemaakt van het gastvrij maken van de leerstof van de curricula.

Er is een verandering gaande bij de deelnemende opleidingen en instellingen. Dit is een continu proces waarbij een cultuurverandering naar gastvrijheid op termijn volgt. Alle deelnemers hebben commitment afgegeven voor het vervolg van de pilot en gaan hiermee zelf aan de slag. 

WGV Zorg en Welzijn heeft een good practice en stappenplannen met toolkits ontwikkeld, zodat organisaties ook na deze pilot met gastvrijheid aan de slag kunnen. De materialen zijn op te vragen via WGV Zorg en Welzijn. Op 25 november organiseert de vereniging een masterclass over gastvrijheid.