Dit netwerk was al bezig met projecten als een banenmarkt (Shop your Job), met inspiratie-ontbijten, en nog meer. Dat is erg succesvol, pragmatisch én in de hele regio Stedenvierkant. Dat vuurtje in de samenwerking zijn we gaan aanwakkeren. We hebben het bestaande Contactpunt Zorg geprofessionaliseerd en verdeeld in vier netwerkgroepen: Anders werken, Goed werkgeverschap, Leren en ontwikkelen en Recruitment. Die worden getrokken door mensen uit de organisaties en uit de regio. Zij krijgen daarvoor tijd en ondersteuning vanuit WGV Zorg en Welzijn. Op 7 maart waren 60 deelnemers van ongeveer 30 organisaties uit de regio aanwezig tijdens de kick-off van het programma. Het enthousiasme was groot, iedereen ziet de urgentie, dus we zijn heel optimistisch wat betreft het vervolg.”

“Tijdens het inspiratie-ontbijt van 23 juni - noteert u het maar in de agenda - gaan alle mensen die in de pijlers meewerken, presenteren. Wat hebben we al bereikt? Wat hebben we nog nodig, wat lukt en wat lukt niet? We hopen dat zoveel mogelijk bestuurders zich hieraan gaan verbinden.”

Breed bestuurlijk netwerk

Laman Trip: “In Twente hadden we nog geen ‘bestuurlijke tafels’, dus onze start is heel anders verlopen. We hebben een bestuurlijk netwerk opgezet, met ongeveer 60 bestuurders, uit alle branches van de zorgsector en ook met bijvoorbeeld

vertegenwoordigers van de zorgkantoren en gemeenten. Heel breed dus. Er is nu door dit netwerk een stuurgroep gemandateerd. Ongeveer achttien HR-managers komen iedere maand bij elkaar en twee projectleiders gaan uitvoering geven aan onze actielijnen, in concrete projecten. In juni gaan we dat aan het bestuurdersnetwerk presenteren en dan moeten we echt wat laten zien.”

De programma’s lopen allemaal vooralsnog voor één jaar, dat is de periode die tot nu toe is gefinancierd. Maar de noodzaak is groot, dus de verwachting is ook zeker dat er een vervolg aan wordt gegeven. 

De regio als redding? 

Sinds enkele jaren lijkt regionaal werken steeds meer dé manier om opgaven aan te pakken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning. In het op 20 oktober '22 verschenen essay 'De regio als redding?' ontrafelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) de huidige regionaliseringstendens. Als houvast voor een hernieuwd en meer precies debat over de waarde en wenselijkheid van regionaal werken dat recht doet aan kansen én risico’s.

Schakel tussen VWS en de regio’s 

Sinds september 2022 is Caylin Zhou werkzaam bij WGV Zorg en Welzijn als regioadviseur Arbeidsmarkt Oost-Nederland. Caylin: “Als regioadviseur ben ik de schakel tussen VWS en de vier WGV regio’s. Samen met andere adviseurs van het VWS-regioteam zorgen we voor een korte verbinding tussen dat wat in de praktijk gebeurt en het landelijke beleid. 

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. De ene week ga ik in gesprek met HR-managers over het Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg & welzijn (TAZ), waarbij de regionale samenwerking een belangrijk thema is en de andere week ben ik in Den Haag om met beleidsmedewerkers de knelpunten te bespreken die niet in de regio kunnen worden opgelost.”