‘De wil is er om samen te kijken hoe het anders kan’, stelde hij in het RegioPlus stakeholder-event 'De Eerste Maandag' op 26 september '22.

In Oost-Nederland wordt de meerwaarde en urgentie van brancheoverstijgende samenwerking al enige jaren erkend, zegt Irma van der Fluit, directeur van WGV Zorg en Welzijn. ‘In onze vereniging zijn (nagenoeg) alle branches van zorg en welzijn vertegenwoordigd. Bijna als vanzelfsprekend is dat gezamenlijk belang van de sector het uitgangspunt in onze projecten, activiteiten en pilots. Dat wil niet zeggen dat het altijd eenvoudig is. Onder andere de verkokerde financiering bevordert bijvoorbeeld de vernieuwing en sectorbrede samenwerking niet.’ 

Voorbij de posities en belangen

Om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg en maatschappelijke ondersteuning nu en in de toekomst te waarborgen, is een transformatie van de sector nodig; een andere manier van werken om de zorginhoudelijke vernieuwing, de inrichting van arbeid en ook het zorg- en welzijnsstelsel fundamenteel anders - en daarmee toekomstbestendig - vorm te geven. Volgens de regio ontbreekt in de TAZ een overkoepelend plan over de inrichting van zorg, welzijn en ook de arbeidsmarkt in ons land. 

Er wordt veel verwacht van de werkgevers en partners in de regio’s. Omdat posities en belangen een rol spelen, komen grote veranderingen echter minder makkelijk tot stand. Irma: ‘Maar de waardevolle initiatieven in de regio bieden kansen! Daar komen we zeker hindermachten tegen die we - hoe complex ook - inventariseren in alle branches en met mogelijke oplossingsrichtingen agenderen en bespreken aan de juiste tafels. Dat doen we zowel regionaal als landelijk vanuit onze koepelorganisatie RegioPlus.’

Enkele kansen die benut kunnen worden voor regionaal werkgeverschap

• Verlagen van diploma- en ervaringseisen en toewerken naar bevoegd = bekwaam = inzetbaar 
Het uitwisselen van medewerkers wordt eenvoudiger als de waarde van skills geüniformiseerd wordt. Dat sluit aan bij de TAZ, waarin bij de programmalijn Ruimte voor innovatieve werkvormen als uitgangspunt wordt genomen dat iedereen die in Zorg en Welzijn wil werken, ook welkom en duurzaam inzetbaar is. Het gaat daarom uit van: bekwaam is inzetbaar.

• BTW op uitwisseling voor alle medewerkers van Zorg en Welzijn 
Momenteel is alleen het onderling uitwisselen van zorgprofessionals vrijgesteld van btw-heffing. Terwijl zorg- en welzijnsorganisaties ook medewerkers in dienst hebben werkend in niet-zorggelieerde functies. Zij zouden eveneens eenvoudig bij andere werkgevers aan de slag moeten kunnen om hun talent te kunnen ontwikkelen en hun werkplezier te behouden. Werkgevers hebben er alle belang bij dat zij behouden blijven voor de sector en de regio.

• Perspectief van zowel flex als vaste medewerkers centraal
De afgelopen 11 jaar zijn zzp’ers altijd een deel van het totaal aantal medewerkers geweest met in Oost-Nederland percentages variërend binnen de bandbreedte 8,3 en 10 procent op het totaal. Als organisatie heb je dus altijd te maken met de perspectieven van zowel vaste medewerkers als die van de flexibele schil. Door beide scherp te houden, is het mogelijk aantrekkelijk te zijn én blijven voor alle medewerkers en daarmee te werken aan behoud.

Lees hier de TAZ in zijn geheel.

Bron: E-zine WZW, november 2022