Als we dat in een later stadium zouden doen, of pas achteraf, dan heb je een probleem. Het kan ook zijn dat we constateren dat bepaalde maatregelen niet goed van de grond komen en dan kunnen we budget overhevelen naar een andere maatregel die wel goed loopt.”

Een onderdeel van de sectorplannen dat heel goed loopt, is de BBL, de beroepsbegeleidende leerweg. In overleg met het Agentschap is dan ook gaande het traject extra geld geïnvesteerd in BBL, ten koste van de kortdurende scholingen. Petra van Golen: “Het zijn projecten van twee tot drie jaar en in die periode gebeurde er veel in het zorglandschap. Als er een verzoek kwam uit een regio om iets te veranderen in het sectorplan, hebben we dit steeds zorgvuldig beoordeeld en goed geluisterd naar de wens van werkgevers. Over het algemeen zagen we dat zorgwerkgevers eerst vooral heel veel mensen wilden bereiken met kortdurende opleidingen, terwijl dat later verschoof naar langer durende, kwalitatieve scholing.” Martine vult aan: “Die kortdurende scholing is in ieder geval in onze regio ook wel veel gedaan, maar is niet ingebracht in het plan. Instellingen hebben dat zelf opgelost.”

De ambities

Scholingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat mensen niet zijn weggestroomd naar elders, maar dat ze voor de sector behouden zijn gebleven. Petra: “Als de zorgregio´s alle ambities realiseren, zijn straks 70.000 zorgmedewerkers bereikt. Aan het eind van de rit hebben 9.000 medewerkers een BBL gevolgd en zijn ze allemaal opgeschoold van (mbo) niveau 2 naar 3 en van 3 naar 4. Van (hbo) niveau 4 naar 5 ook nog eens 1.000. Bijzonder is dat in de zorg vooral zittende medewerkers zijn geschoold.” Hans Jansen: “Het Agentschap heeft als ondergrens gesteld dat je minimaal 60% van je ambitieniveau moet bereiken, dat is in maart 2017 - op basis van de beschikbaar gestelde gegevens door de projectleider - in elke regio al 89% of meer.” "Die samenwerking vind ik tekenend voor de zorgsector, men wil van elkaar leren"