Een nieuw digitaal systeem moet meer inzicht geven in de vraag naar en het aanbod van zorgstages. Scholen en zorginstellingen zijn enthousiast.

Als Annette Mulder, stagecoördinator bij hogeschool Saxion, en Ria Hoving, praktijkcoördinator bij zorgorganisatie ZorgAccent in Almelo, elkaar zien, spreken ze elkaar meteen aan op hun eerste ervaringen met het nieuwe gedigitaliseerde systeem voor de registratie van stageplaatsen. Ze nemen door waar ze zoal tegenaan zijn gelopen. Kinderziektes? “Nee, zo kun je dat niet zeggen”, reageren ze. “Het systeem is in ontwikkeling. We moeten er nog mee leren omgaan.”

WGV Zorg en Welzijn en enkele zorg- en onderwijsinstellingen hebben samen een digitaal systeem opgezet waarmee ze bij wijze van proef de vraag naar en het aanbod van stageplaatsen registreren. ROC van Twente en Saxion melden in het systeem hoeveel stageplaatsen ze nodig hebben, instellingen als ZorgAccent geven erin aan hoeveel stagiaires ze kunnen plaatsen.

“Het werkt als een reserveringssite voor vakantiehuisjes”, verduidelijkt projectleider Johan Stubbe van WGV Zorg en Welzijn.

“Kijk”, zegt Hoving, terwijl ze haar iPad iets verschuift, “zo ziet dat eruit.” Voor zich heeft ze een schermpje (stageplatformzw.nl) met een Excel-achtige indeling. Elke regel, verdeeld in vakjes, is goed voor één stageplaats. De eerste regel op het scherm betreft bijvoorbeeld een plek voor een tweedejaars student gezondheid en techniek voor 20 weken bij ZorgAccent, 24 uur per week, in de periode van september tot en met januari.

Meer inzicht

Stubbe: “Dit is het begin. De werkgeversvereniging wilde graag meer inzicht in het aanbod van en de vraag naar stageplaatsen in de zorg, zodat we een duidelijker beeld krijgen van de eventuele tekorten of overschotten. Twee jaar geleden waren er geluiden dat er sprake was van een tekort aan stageplaatsen, maar we wisten het niet zeker. Dat was een goed moment om de koppen bij elkaar te steken.”