Gezamenlijke administratie

“In onze vier regio´s (Twente, Achterhoek, Stedendriehoek/Noord-Veluwe, IJssel-Vecht) gaat het om ongeveer 8 miljoen netto subsidie”, zegt Martine Duenk. “Die gelden zijn per regio verdeeld, op basis van inwoneraantallen per regio en het aantal fte per zorginstelling. In totaal zijn er uiteindelijk 18 plannen landelijk, waarvan 4 in onze regio. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard dat er goed wordt geadministreerd hoe, wanneer en waaraan het geld wordt besteed. Nu kun je iedereen zijn eigen administratie laten opzetten en het wiel laten uitvinden, maar dat leek ons geen goed idee. We hebben daarom besloten om gezamenlijk een webportal in te richten met daarin alle verplichte middelen en documenten om alles op een eenduidige manier vast te leggen en te verantwoorden.”

“Dat klinkt wat makkelijker dan het in de praktijk was trouwens,” zegt Martine, “want toen het traject startte was de portal natuurlijk nog niet klaar. Toen dat na een aantal maanden wel zo was, was het nog even aanpoten om alle gegevens erin te krijgen. Sommige instellingen zagen me alweer aankomen... Maar je moet er in zo’n situatie wel bovenop zitten, anders komt het er niet. Uiteindelijk is dat goed gelukt. We zitten vanaf het begin regelmatig met alle projectleiders om tafel om de voortgang door te nemen en te kijken in hoeverre we gezamenlijke kennis en ervaring kunnen combineren.

De webportal is daarvan een goed voorbeeld, want voor de accountant wordt het zo heel overzichtelijk onze gegevens te controleren. En het werkt: er blijken nul fouten in de verantwoording te zitten.” Petra van Golen: “Die samenwerking vind ik tekenend voor de zorgsector, men wil van elkaar leren. Die gezamenlijke administratie van alle 18 zorgregio´s is daarvan een goed voorbeeld.”

Het Agentschap

Het Agentschap SZW voert - onder meer - subsidieregelingen voor het ministerie uit en houdt ook een vinger aan de pols bij de uitvoering van de sectorplannen. Hans Jansen: “Het Agentschap controleert de uitvoering en onderhoudt daarvoor banden met alle partijen. Per regio liggen er afspraken die we redelijk snel gaan monitoren, bijvoorbeeld door te kijken hoe de projectadministratie er uitziet. Dat doen we om op tijd te kunnen signaleren als een projectleider niet de juiste gegevens kan leveren.

Op pagina 13 van de uitgave over de sectorplannen van Stichting van de Arbeid van 15 maart 2017 staat het artikel 'De grootste succesfactor van onze sectorplannen is de regionale uitvoering'.

De toekomst

Martine Duenk: “Met de sectorplannen is voorzien in een dringende behoefte. Maar er komen weer nieuwe knelpunten aan, denk aan personeelstekorten. De sectorplannen hebben in ieder geval een positieve invloed gehad op de onderlinge samenwerking en het contact met het ministerie. Verder hoop ik dat bij medewerkers het ‘loopbaanbewustzijn’ is toegenomen. Werken zonder leren, zoals dat in het verleden in de zorg mogelijk was, bestaat niet meer.”

Petra van Golen: “Het ministerie van SZW is met een pakket ‘doorstartmaatregelen’ gekomen, met onder andere een subsidieregeling voor experimentele projecten op de arbeidsmarkt van sociale partners en met UWV scholingsvouchers voor werkzoekenden. Die zijn ook bedoeld voor mensen afkomstig uit de langdurige zorg. Het is verder de vraag wat de concrete invloed is van het manifest ouderenzorg van Borst/Gaemers, maar dat is aan een nieuw kabinet.”