Ontwikkelinstrument

Om medewerkers carrièrestappen te laten nemen, wordt naast de e-assessments ook de '360-graden feedback' ingezet. Annelien: “We gebruiken het als ontwikkelinstrument, bijvoorbeeld voor de tweejarige traineeships die mensen hier kunnen doorlopen. Daarvoor geldt tevoren een strenge selectie, maar je wilt ook dat iemand zich daarna ontwikkelt. Daarom nemen we niet alleen in het begin een assessment af, maar bieden we deze medewerkers ook inzicht in waar ze staan tegen het eind van hun programma, aan de hand van 10 competenties en met de feedback-tool. Omdat het onderdeel is van een training kunnen we zo gericht met de ontwikkeling van medewerkers aan de slag. 

“Het gaat bij het perfectioneren van de assessments om de hoeveelheid data die je hebt,” stelt Annelien, “want hoe meer data, des te beter en betrouwbaarder de resultaten zijn, in vergelijking met de normgroep. De databases van HRorganizer bevatten miljoenen profielen en dat worden er dagelijks meer. Wij willen komende jaren analyseren of de medewerkers die via het e-assessment zijn aangenomen, zich inderdaad volgens verwachting ontwikkelen. Maar feit is: je haalt uit deze e-assessments meer dan uit een gesprek en je kunt dus een beter gewogen besluit nemen om iemand wel of niet aan te nemen.”

Willekeur

Bij FrieslandCampina is het niet zo dat er bij een e-assessment een 'aftest-grens' is: iemand die bij een bepaald resultaat per definitie wordt afgewezen. Annelien van der Hoek: “Als de testscores op een gebied niet heel hoog zijn, kan iemand het op een andere plaats en in een andere functie misschien juist heel goed doen: geschiktheid zal dan afhankelijk zijn van de complexiteit waarin iemand moet functioneren en het gewenste kandidaatprofiel. Daarom blijft voor ons de rol van de talent scout als adviseur belangrijk, het is geen automatisch proces. Het belangrijkste is dat het willekeur en een subjectieve beoordeling voorkomt.” 

“Als werkgevers de e-assessments willen inzetten, moeten ze zich vooral eerst afvragen wat ze ermee willen, wat ze willen bereiken. En zich ook de vraag stellen of ze het allemaal zelf willen doen, of dat uitbesteden een betere keuze is. Je moet je wel realiseren dat je de gegevens die uit de tests komen goed moet kunnen interpreteren. Wij leiden onze talent scouts en HR business partners op met behulp van HRorganizer, maar we hebben het bij FrieslandCampina dan ook over zo'n 1.000 assessments per jaar.” •

Ook assessments inzetten?

Assessments tijdens de sollicitatieprocedure of voor doorstroom van medewerkers kunnen u helpen bij het vinden van de juiste kandidaat voor de juiste plek. 

Wilt u hier meer over weten? Bij interesse vanuit meerdere organisaties kan WGV Zorg en Welzijn een samenwerking met HRorganizer aangaan. U als lid van WGV Zorg en Welzijn krijgt dan korting op hun diensten.

Zelfsturing onder de loep

Wilt u weten hoe u het proces van zelfsturing en het geven van continue feedback via een beoordelingsapp kunt faciliteren en bent u bestuurder of manager P&O? WGV Zorg en Welzijn stelt in samenwerking met HR-Organizer 15 kaarten beschikbaar voor de conferentie 'Zelfsturing onder de loep' die plaatsvindt op 26 mei 2016 bij Cinemec in Ede.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Bel of mail met Hans Hokke via 088 255 66 50 of h.hokke@wgvzorgenwelzijn.nl.