Dat gebeurt onder begeleiding van studenten Sport en Beweging van het Graafschap College”, zegt Joke ter Beek, praktijkopleider bij Antonia. In andere wijkleercentra - er zijn er in de Achterhoek inmiddels twaalf - hebben studenten Sociaal Cultureel Werk bijvoorbeeld een wijkfestival georganiseerd en zijn studenten Maatschappelijke Zorg bezig om een wijk ‘dementievriendelijk’ en toegankelijker te maken.

Tekort aan stageplaatsen

De wijkleercentra zijn voortgekomen uit een tekort aan stageplaatsen, vertelt Van der Span. “2,5 jaar geleden kregen we te maken met een tekort aan stageplaatsen. Als gevolg van de crisis bleven leerlingen langer op school, terwijl steeds meer zorginstellingen door rijksbeleid gingen sluiten.”

Zorgorganisaties zagen tegelijkertijd dat er in de toekomst verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden nodig zouden zijn, volgens Van der Span. “Daarbij komt dat de mensen die in een instelling gaan wonen meer en intensievere zorg nodig hebben dan voorheen. Het is lastig om een kwetsbare 16- of 17-jarige voor de leeuwen te gooien. Zo speelde er een kluwen van factoren. Onder aanvoering van WGV Zorg en Welzijn zijn partijen in de regio gaan samenwerken. Daar was ik heel blij mee. We zijn op zoek gegaan naar alternatieven en daar zijn leuke initiatieven uitgerold.”

Zo kwam er een ‘maatjesproject’, waarbij stagiaires via een zorgorganisatie werden gekoppeld aan cliënten met een verstandelijke beperking. Dat werd later uitgebreid met een project voor mensen met een lichamelijke beperking.

Contact maken

Van der Span: ”Vervolgens kwam ik Wilma Koenders tegen, vrijwilligerscoördinator van Antonia. Zij zag mogelijkheden voor studenten. We hebben hier toen in het schooljaar 2014-2015 een hele klas geplaatst van 12 mbo-verpleegkundigen. Omdat zij dan niet op school waren, hebben we de docent meegestuurd.” Ter Beek: “Wij hebben ingezet op het maken van contact.” Van der Span: “De studenten kregen de kans rustig te beginnen. Dat sluit goed aan bij wat van medewerkers van de toekomst wordt verwacht; zij moeten meer denken vanuit de cliënt en hem/haar zelf de regie laten voeren.” •

"Bij Antonia zijn nu zeventien eerstejaars mbo-zorgstudenten van het Graafschap College aan het werk."

Enthousiast over ‘koploper’

De Achterhoek en Liemers lopen met de wijkleercentra voorop op het gebied van vernieuwing in de zorg en het onderwijs. “Wat mij zo enthousiast maakt, is dat hier wordt gewerkt vanuit de zorgvraag van de burger”, zegt Doekle Terpstra. Hij is aangesteld als aanjager van het Zorgpact, een initiatief van het kabinet dat de samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen en overheden stimuleert, met de bedoeling dat zij beter in staat zijn in te spelen op veranderingen.

Terpstra: “Onderwijs- en zorginstellingen en overheden kijken hier samen, ‘logovrij’, hoe ze dienstbaar kunnen zijn. Ze kijken naar wat de burger nodig heeft en maken hun organisatie daaraan ondergeschikt. Ik zie ook dat de bestuurders hun mensen de ruimte en het vertrouwen geven om aan de slag te gaan.”

De wijkleercentra zijn een van 36 koploperprojecten van het Zorgpact. De koplopers dienen ter inspiratie.