Rob Jaspers, voorzitter raad van bestuur GGNet

"Ria Stegehuis heeft gelijk als ze zegt dat we elkaars rol moeten respecteren en dat we samen verantwoordelijk zijn. Zorgaanbieders moeten zorgen voor effectieve en doelmatige zorg, zorgverzekeraars moeten dit mogelijk maken en die zorg inkopen voor hun verzekerden. Wij hebben daarvoor een programma: ‘Zinnige zuinige zorg’.

De afgelopen jaren gingen verzekeraars soms te veel op de stoel van de behandelaar zitten, zoals met hun eisen rond het hoofdbehandelaarschap. Daar hebben wij vaak stevig met elkaar over gesproken. Er is geen behoefte aan nadere vereisten van verzekeraars. Daar worden verzekerden niet beter van. Daar zit de winst niet. De echte winst zit ergens anders.

Onze ambitie is het aantal cliënten met ernstige psychische aandoeningen de komende jaren met dertig procent terug te dringen.


We willen deze mensen perspectief geven op maatschappelijk herstel: werk, huisvesting en een sociaal netwerk. Samen met Menzis, Achmea, VGZ, gemeenten en zorgaanbieders zijn wij daar nu mee bezig.

Chronische afhankelijkheid van zorg verminderen, is winst voor verzekerden en leidt tot goedkopere zorg. Ambulante zorg bouwen we op, het aantal bedden bouwen we af. Dat is wat mij betreft een voorbeeld van hoe het zou moeten, waar verzekeraars aan zouden moeten meewerken. Dat doen ze ook.” 

Laurent de Vries, bestuurder Viattence 

"Met dit interview bevestigt Ria Stegehuis het beeld dat haar criticasters van haar hebben; dat ze erg zakelijk is. Het is een hard verhaal van een zorginkoper. Ik mis de woorden dialoog en vertrouwen. Goede betaalbare zorg kan alleen in dialoog, met respect voor elkaar. 


 

Het systeem van protocollen en indicaties dat we nu hebben, getuigt van een gebrek aan vertrouwen. We moeten meer uitgaan van de professionaliteit van de zorgverleners.

Mijn ervaring met zorgverzekeraars en het zorgkantoor is wisselend. De afgelopen jaren deed de verzekeraar een voorstel. Dat kon je tekenen of niet. Er viel niet te onderhandelen. Volume en prijzen waren vastgesteld. Nu merk ik, met 2016 in het vooruitzicht, dat we het ook over de inhoud hebben, over de vraag wat wij voor cliënten willen bereiken. Dat vind ik zeer positief. Dat is praten over inhoud en kwaliteit. Daar moet het over gaan.

Ik denk dat zorgverzekeraars de druk beginnen te voelen van een andere generatie verzekerden, eentje met eigen ideeën over de zorg. Door alle stelselwijzigingen is de zorg dichter bij de burger gekomen en die vindt daar iets van.” 

Ria Stegehuis reageert

Ria Stegehuis reageert: "Zakelijkheid sluit dialoog en samenwerking helemaal niet uit. Daar baseren wij ons verhaal in de regio ook op.” •