"Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten elkaars rol respecteren”, vindt Ria Stegehuis, directeur Zorg bij Menzis.

Klagende huisartsen, mopperende ziekenhuisdirecteuren. Is het beroep van directeur Zorg bij zorgverzekeraar Menzis eigenlijk wel leuk? "Jazeker”, zegt Ria Stegehuis resoluut. Ze is nu zeven jaar in die functie bij Menzis, de vierde zorgverzekeraar van Nederland. "Er wordt veel gemopperd, dat is zo. Iedereen heeft zo zijn rol en zijn belang, maar wij hebben samen één gemeenschappelijk doel: goede en betaalbare zorg voor iedereen, ook op lange termijn. Daar zijn we het met elkaar over eens.”

Uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er veel klachten zijn over het proces en de uitkomst van de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Ze hebben het gevoel dat ze onder druk worden gezet om een aanbod te accepteren. 

Stegehuis reageert: "Er zijn ook analyses waaruit blijkt dat ziekenhuizen te veel macht hebben. Aanbieders hebben een zorgplicht, wij hebben een zorgplicht." 

"Wij zijn net zo afhankelijk van de zorgaanbieders als zij van ons. Wij willen dat onze verzekerden goede zorg krijgen, dat ze niet (lang) hoeven wachten en dat ze niet te veel betalen. We moeten elkaars rol respecteren.”

Onlangs hekelde scheidend directeur Geert Huisman van het ziekenhuis in Doetinchem in dit magazine de rol van zorgverzekeraars - de toekomst van een ziekenhuis moet niet afhangen van het inkoopbeleid van de verzekeraar, maar van een besluit van de overheid, zei hij. Alleen een combinatie van planbare en acute zorg biedt perspectief voor een ziekenhuis als Slingeland. 

"Wij hebben te maken met veel grote instellingen, ziekenhuizen, maar ook instellingen in bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg. Ze hebben allemaal klanten die bij ons verzekerd zijn en die volgend jaar ook nog zorg nodig hebben. Wij kijken naar wat er nodig is. Daarbij onderscheiden we chronische zorg, electieve zorg en complexe zorg.” >