"Voor een complexe behandeling van alvleesklierkanker is bijna iedereen bereid te reizen. Je kijkt naar een portfolio van een ziekenhuis op langere termijn. Het is voor een bestuurder niet altijd gemakkelijk om dat in te zien, om dingen niet meer te willen doen. Niet iedereen kan alles meer doen. Waar ben je goed in? Wat kan een ander beter? De zorg moet wel betaalbaar blijven. Veel mensen kunnen nu hun premie al niet meer betalen."

Ook Meindert Schmidt, baas van de ziekenhuizen in Hengelo en Almelo, was in dit magazine kritisch. Verzekeraars knijpen de zorg uit ten gunste van hun eigen winst, stelde hij. Het lijkt erop dat ze onderling hebben bepaald waar ze wat zullen inkopen. Wat is uw reactie?

"Wij zijn een coöperatie met een ledenraad. Wij maken geen winst. Als er een positief resultaat is, gaat de premie minder omhoog. Wat wel zo is, is dat we een bedrag in kas moeten houden voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Dat vraagt De Nederlandse Bank van ons. En de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet erop toe dat we onderling de markt niet verdelen. Als wij niet conform de regels werken, dan hebben we daar een toezichthouder voor.”

Heeft de zorgverzekeraar invloed op de arbeidsmarkt of op de eisen die aan zorgpersoneel worden gesteld? 

"Instellingen zijn daar zelf als eerste verantwoordelijk voor. Als het bijvoorbeeld gaat over de vraag of er op termijn wel genoeg huisartsen zijn, dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Onze invloed daarop is beperkt, maar wij kijken wel mee. Wij hebben immers die zorgplicht te vervullen. Wij stellen wel eisen aan instellingen bij de inkoop, ook ten aanzien van het personeel, bijvoorbeeld dat ze zijn ingeschreven in een kwaliteitsregister of dat ze een opleiding hebben op een bepaald niveau. Vaak hebben beroepsgroepen hun eigen kwaliteitseisen. Als de lat in onze ogen te laag ligt, dan zijn we geneigd eigen criteria te stellen. Als blijkt dat instellingen niet aan afspraken hebben voldaan, moeten ze terugbetalen. Eisen en controles nemen toe.” >

De zorg moet wel betaalbaar blijven. Veel mensen kunnen nu hun premie al niet meer betalen.

Ria Stegehuis (1959) is sinds 2008 directeur Zorg bij Menzis

In die hoedanigheid is ze verantwoordelijk voor onder meer de afspraken met zorgaanbieders van medisch specialistische zorg (ziekenhuizen), geestelijke gezondheidszorg en eerstelijnszorg. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de uitbetaling van declaraties en controles. 

In 2001 begon Stegehuis bij Menzis als regiomanager bij het zorgkantoor Twente.

Van 1996 tot 2001 was ze directeur bij de Instellingen Gehandicaptenzorg Twente. 

Van 1986 tot 1995 werkte ze als directeur bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme, een cliëntenorganisatie.

Stegehuis studeerde pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.

NB: Met ingang van 1 oktober 2015 is Ria Stegehuis benoemd tot bestuursvoorzitter van Cosis en dochtermaatschappijen Promens Care en NOVO.