Zorg overbodig maken: dat is in de kern het doel van Vitaal Vechtdal. "Dat zal niet helemaal lukken”, weet Dite Husselman, die als algemeen directeur van de brede huisartsenorganisatie Medrie in de stuurgroep van het project zit, ook wel. "Maar het besef groeit dat zorg de laatste stap is. Met Vitaal Vechtdal werken we aan preventie, aan een andere leefstijl, aan vitaliteit, participatie en het verbeteren van de gezondheid. En dat doen we op allerlei manieren.”

Het initiatief werd aangeslingerd door een huisarts en een bestuurder uit het ziekenhuis en verschillende specialisten sloten zich daarop snel aan. Nu is Hardenberg een laboratorium waar experimenten plaatsvinden en tal van organisaties samenwerken. 

"Vitaal Vechtdal: dat iedereen meedoet en de zorgkosten minstens gelijk blijven”

Ommen is inmiddels ook aangehaakt en met Coevorden vinden de eerste gesprekken over deelname aan Vitaal Vechtdal plaats.

Als vertegenwoordiger van huisartsen is Medrie maar een van de vele participanten. "De gemeente, de zorgverzekering, eerste- en tweedelijnszorg, scholen, werkgevers, buurten en vooral alle burgers: alles gaat meedoen. Iedereen moet samenwerken.”

Leefstijl

"Van alle uren die een gezond mens in een jaar heeft, besteedt hij of zij gemiddeld maar twee uur aan zorg. Je gaat eens naar de huisarts of er moet een foto gemaakt worden, meer is het vaak niet. In al die andere tijd kun je werken aan een betere leefstijl, aan preventie. Dààr kun je het resultaat boeken en dààr zetten we nu dus op in”, legt Husselman uit. >