Flexibele naalden, vrouwvriendelijke borstscanners of minuscule ‘eierdoosjes’ voor diabetespatiënten die in het lichaam insuline afgeven. Bij onderzoeksinstituut MIRA op de Universiteit Twente wordt eraan gewerkt. 

Op de intensive care van de Universiteit Twente (UT) in Enschede ligt een Human Patiënt Simulator (HPS) in bed. Een plastic lijf met een borstkas die op en neer gaat en ogen die knipperen. Zelfs de uitgeademde lucht bevat dezelfde gassen als die van een echt mens. 

"Hij bootst alle belangrijke functies na”, legt Stefan Smorenburg uit, derdejaars technische geneeskunde tijdens een rondleiding door MIRA, een van de vier onderzoeksinstituten van de UT. MIRA richt zich op de ontwikkeling van medische technologie.

De apparatuur waarop de bijna levensechte man is aangesloten, piept alsof-ie leeft. "Het systeem denkt dat er een echt mens ligt. Hier, je kunt zijn hartslag voelen. Leg je hand maar op zijn voeten of op zijn polsen.” 

Studenten kunnen op de HPS hun vaardigheden oefenen. De HPS kan ‘ziek’ worden gemaakt. Dan wordt een hartstilstand of een klaplong gesimuleerd en moeten studenten hem behandelen. De bedoeling is dat hij blijft leven, maar soms gaat hij dood. Smorenburg: "Gelukkig kunnen we hem resetten.” 

Al net zo ‘levensecht’ is de operatiekamer verderop. In een aanpalende ruimte kunnen studenten oefenen met laparoscopische instrumenten. Hiermee is het mogelijk via kleine sneetjes in het lichaam te opereren. Om betere technische oplossingen te kunnen bedenken, moeten studenten weten wat er mogelijk is en hoe het werkt.

Robird 

MIRA heeft behalve een ic en operatiekamer ook enkele laboratoria, kraamkamers vol noviteiten met computerschermen en proefopstellingen. Op een van de tafels ligt ‘robird’, een op afstand bestuurbare, realistisch ogende en bewegende roofvogel. >