Robird kan worden ingezet om vogels te verjagen op vliegvelden of om gewassen te beschermen. Dit is het lab van hoogleraar Stefano Stramigioli die zich bezighoudt met robots, ook voor niet medische toepassingen.

Een (niet metalen) robotarm zou ook kunnen worden ingezet om in een MRI-scanner biopten te nemen bij patiënten bij wie prostaatkanker wordt vermoed. "Nu gebeurt dat zonder scan en moet soms meerdere keren worden geprikt”, weet Kuit.  

MIRA werkt aan medische technologie om ontwikkelingen bij patiënten te kunnen brengen

Exoskeletten 

Bij MIRA wordt ook onderzoek gedaan naar exoskeletten. Promovendus Wietse van Dijk laat zien hoe zo’n ‘skelet’ werkt; hij heeft een rugzak op zijn rug met daarin twee accu’s (een voor de motoren en een voor de computer) en twee stellages met elektromotoren en veren om zijn onderbenen. Hij onderzoekt of zijn lichaam minder energie verbruikt als hij beweegt met behulp van dit skelet.

"Bij elke stap heb je het gevoel alsof je een klein beetje wordt gelanceerd”, zegt Van Dijk. Dit soort robots kan behulpzaam zijn bij revalidatie.

Flexibele naalden 

Ook wordt bij de UT gewerkt aan flexibele naalden waarmee in het lichaam om organen heen kan worden gewerkt. Verder zijn onderzoekers bezig met de ontwikkeling van een minuscuul in de buurt van de bloedbaan in te brengen ‘eierdoosje’ dat insuline afgeeft. Patiënten met diabetes hoeven dan geen insuline meer te spuiten. 

Samenwerking

Bij MIRA komt de ‘vrouwvriendelijke borstscanner’ vandaan die wordt getest bij de mammapoli van Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal. Borsten hoeven niet meer te worden ‘geplet’ voor een röntgenonderzoek, maar kunnen, zonder in elkaar te worden geduwd, met laserlicht en echografie worden onderzocht. Kuit: "We zoeken nadrukkelijk samenwerking met (academische) ziekenhuizen en ook met ondernemers om ontwikkelingen bij patiënten te kunnen brengen. Nieuwigheden mogen hier niet in de kelder verstoffen.” 

Over MIRA 

Technologische wetenschap is de katalysator voor innovatie in de gezondheidszorg. MIRA combineert fundamenteel en toegepast onderzoek met de klinische praktijk. MIRA werkt nauw samen met ziekenhuizen, het bedrijfsleven en overheden, met als doel om haar leidende positie in Europa veilig te stellen. MIRA telt 300 onderzoekers (250 fte) en heeft een omzet van twintig miljoen euro per jaar.