Niet overboord zetten

Kruizinga: “De trend is om mensen te scholen op hbo of hbo+-niveau, maar we zien dat vanaf 2017 de arbeidsmarkt voor de zorg enorm aantrekt. Er is nu een tekort aan hogeropgeleiden, maar over een jaar of vijf is er behoefte aan mensen van allerlei niveaus. We moeten niet nu mensen overboord zetten die we straks hard nodig hebben. Het is ook belangrijk dat we zorgen voor een positief imago van de sector. Het is een mooie sector om in te werken.”

Het initiatief om werknemers ‘fit’ te houden, past in de nieuwe koers van de vakbond, vertelt Kruizinga. “We zijn heel actief met het arbeidsmarktbeleid.”

Maar CNV Zorg en Welzijn is nog meer van plan. “We moeten ophouden met het in stand houden van dingen uit de oude wereld”, zegt ze. “Een van de zaken die knellen, zijn de cao’s. Cao’s zijn boeken vol wantrouwen. Je moet juist afspraken maken op basis van vertrouwen.” Kruizinga pleit voor ‘raamwerkafspraken’ over zaken als een basisloon, opleidingsmogelijkheden en de regel- en werkdruk. “En voor de rest moet je de mensen de ruimte laten.”

"We moeten zorgen voor een positief imago van de sector. Het is een mooie sector om in te werken."


Inzetten van flexwerkers

Het inzetten van flexwerkers in de zorg vindt ze niet per definitie een slechte ontwikkeling. “De wereld verandert. De zorg kan niet zonder flexwerkers. Er zijn er steeds meer nodig. Flexwerk is niet slecht, maar we moeten daar wel dingen voor regelen, bijvoorbeeld dat een zzp’er hetzelfde verdient als iemand in loondienst. We moeten niet roepen dat de nieuwe wereld slecht is, maar in de nieuwe wereld zoeken naar nieuwe oplossingen.”

Afkalvend ledental

Om financiële armslag te hebben als vakbond, moet die bij een afkalvend ledental op zoek naar andere geldstromen, vindt ze. “Er zijn volop mogelijkheden voor het werven van subsidies, zoals bij dit project. Het vergt alleen een andere manier van kijken. De vraag is, zijn de mensen van de vakbond daartoe in staat?”

Via de werkgeversverenigingen hebben zich sinds 11 november al honderden deelnemers aangemeld voor het project ‘Sterk in je werk’. Er is geld voor de begeleiding van 5.000 mensen. Kruizinga: “Laat het maar een succes worden. Dan hebben we een goed verhaal om meer geld te vragen, zodat we nog meer kunnen doen.”

570 trajecten Oost-Nederland

De adviseurs van ZorgSelect begeleiden lager opgeleide zorgwerkers van 45 jaar en ouder in Oost-Nederland, zodat hun kans op (behoud van) werk wordt vergroot, binnen of buiten de zorg. Inmiddels zijn er ongeveer 30 trajecten gestart, waarvan een deel is afgerond en een deel nog loopt.

Petra Harink is één  van de ZorgSelect adviseurs en is tevens projectleider. “Mensen ervaren het als prettig dat dit project speciaal voor hen is. Ze zijn zich bewust van hun kwetsbare positie en zijn blij dat ze niet worden vergeten. Tevens vinden zij het prettig dat het individuele gesprekken zijn en zij dus op maat advies krijgen.” Aan het eind van het project (medio 2018) hopen de adviseurs van ZorgSelect zo’n 570 mensen ‘van a naar b’ te hebben begeleid. Landelijk gaat het om ruim 5.000 medewerkers.