De verschillen ontstaan doordat bepaalde sectoren in de ene regio sterker vertegenwoordigd zijn dan andere. Zo profiteerden sectoren in de marktsector (zakelijke dienstverlening, bouw en uitzendbranche) sterker van het economisch herstel. De zorg en industrie profiteerden minder.

In de zorg is het aantal banen het afgelopen jaar verder gedaald, hoewel de daling minder sterk was dan de afgelopen vier jaar. Tot 2018 zal het aantal zorgbanen in de regio nog krimpen, daarna wordt een lichte groei verwacht. Het aantal banen in de kinderopvang, jeugdzorg en welzijn & maatschappelijke dienstverlening zal na 2018 volgens de prognoses niet meer stijgen.

Krimp en groei

Per saldo daalt het aantal banen in de zorg dus nog, tegelijkertijd is er sprake van toenemende vraag naar personeel in bepaalde functies. Momenteel is de arbeidsmarkt krap voor verzorgenden IG en verpleegkundigen. In de periode 2015-2020 zal de vraag toenemen naar hbo-verpleegkundigen (NLQF 6), verzorgenden (NLQF 3), medewerkers maatschappelijke zorg (NLQF 3) en pedagogisch werkers (NLQF 4).

De grootste daling in de werkgelegenheid wordt verwacht in de sociaal agogische beroepen: pedagogisch werker (NLQF 3), sociaal cultureel werker (NLQF 4) en sociaal dienstverlener (NLQF 4).

De vraag naar zorg neemt toe, terwijl de zorg in toenemende mate moet concurreren met andere sectoren om schaarser aanbod van arbeid. Dit vergroot de arbeidskrapte binnen de sector aanzienlijk. Daarom is het van groot belang dat er meer aandacht komt voor (zij)- instroom, doorstroom, uitstroom en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Vacatures

Ondanks de krimp in het aantal banen in de periode 2014-2016 bleven vacatures bestaan. De grootste vraag was er naar verzorgenden IG (NLQF 3), verpleegkundigen (NLQF 4 en 6) en begeleider/groepsleider (NLQF 3 t/m 6).

Het werk van zorgmedewerkers verandert

De zorg van de toekomst vraagt om andere manieren van denken en werken, zowel bij werkgevers als medewerkers. Van medewer-
kers wordt een meer coachende en onder-
steunde rol verwacht, ook in de samenwer-
king met vrijwilligers.

Andere ontwikkelingen

De toename van mantelzorg betekent voor de medewerker in de zorg een extra belasting, juist omdat op hen relatief vaak een beroep wordt gedaan als mantelzorger of vrijwilliger. In zorg en welzijn is één derde van de werknemers ook mantelzorger; gemiddeld is één op de acht werkne-
mers in Nederland mantelzorger.

De opkomst van e-health draagt ertoe bij dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De opkomst van domotica bevordert daarbij de zelfredzaamheid. Langdurige zorg krijgt een andere dimensie door de inzet van robots. Technologische ontwikkelingen kunnen leiden tot een grotere zorgvraag, maar kunnen ook leiden tot arbeidsbesparing. In ieder geval neemt de vraag naar medisch-technisch personeel toe en moeten medewerkers kunnen werken met de nieuwe technologie.