Hoe leegloop en leegstand het hoofd te bieden? In de Achterhoek wordt volop gezocht naar kansen. 

Een krimpende bevolking. Jongeren die wegtrekken. Vergrijzing. De Achterhoek gaat als regio een moeilijke tijd tegemoet. Aan (onder meer) de stuurgroep Achterhoek 2020 de taak het tij zo veel mogelijk te keren. "Samen kun je meer dan alleen”, zegt stuurgroeplid Beatrijs van Riessen, bestuurder van Estinea, organisatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking. In de stuurgroep zijn bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. "Een coalition of the willing.”

De bevolking van de Achterhoek daalt tot 2040 met acht procent van 300.000 naar 275.000 inwoners. In de gemeente Berkelland (Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo) neemt het aantal inwoners in die periode zelfs af met achttien procent van 45.000 naar 37.000. "Dat betekent zeventig schoolklassen minder”, rekent Leo Scharenborg voor. Hij is wethouder zorg in de gemeente Berkelland en ook lid van de stuurgroep. 

"De Achterhoek heeft een enorme potentie. Hier vind je nog rust en ruimte, maar ook innovatieve bedrijven.”

De geplande woningproductie in de Achterhoek was al bijgesteld van 14.000 naar 5.900 woningen tot 2020 en er vindt overleg plaats over een verdere reductie. Scharenborg: "97 procent van de woningen die wij in 2025 nodig zullen hebben, staat er al. Die zullen we toekomstbestendig moeten maken.” Buurthuizen, sportkantines, kerkgebouwen en ander ‘maatschappelijk vastgoed’ komen leeg te staan. Van Riessen: "We zullen moeten accepteren dat je panden moet slopen.” 

Stenen

Het is zaak naar 'functies te kijken, niet naar stenen', vinden de twee. Gebouwen zijn vaak voor meerdere doeleinden te gebruiken, is hun opvatting. Een kantoor dat na vijf uur leegstaat, kan in de avonduren best worden gebruikt voor andere activiteiten. >