Kinderopvang, ouderenzorg, (muziek-)onderwijs, sport en activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking zijn goed te combineren. Alles in één gebouw en geïntegreerde activiteiten, dat zal je steeds vaker zien. Scharenborg: "Voor muziekonderwijs is geen apart gebouw nodig. Wij hebben muziekdocenten die met een instrument in de kofferbak de scholen langsgaan.” 

Van Riessen en Scharenborg zien ondanks de krimp volop kansen voor de Achterhoek. Scharenborg: "Wij zijn niet zielig.” Van Riessen: "De regio heeft een enorme potentie. Mooie natuur, filevrij - hier vind je nog rust en ruimte - maar ook innovatieve bedrijven.” Ze noemen  247TailorSteel in Varsseveld, lasersnijden op maat; FrieslandCampina Domo in Borculo, producent van ingrediënten voor onder meer kindervoeding; of Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo, fabrikant van doseerapparatuur. "Wereldwijd een topper”, zegt Scharenborg. Het is door 'de bescheidenheid van de Achterhoeker' dat ze tamelijk onbekend zijn, vermoedt Van Riessen.

Vitaliteit

Initiatieven voor vitaliteit moeten vooral van onderop komen, stellen de twee. Scharenborg: "Laat ze maar ontstaan. Ga aan de slag. 

Bij de beste initiatieven sluiten anderen vanzelf aan.” Zelfredzaamheid, eigen regie en eigen keuzes zijn heel belangrijk. Van Riessen: "Mensen willen graag hun verantwoordelijkheid pakken, als ze ook ruimte voor eigen keuzes hebben.” Zoals inwoners van Mariënvelde hebben gedaan. Zij hebben een coöperatie opgericht om de veranderingen in de zorgwetgeving samen te kunnen opvangen.

Bereikbaarheid van het gebied, vooral van de dunbevolkte delen, baart wel zorgen. Van Riessen: "Hoe houd je voorzieningen bereikbaar? Met een eigen busje voor elke dorp? Toen enkele jaren geleden het budget voor het vervoer van mensen met een beperking werd gehalveerd, zag je dat er ineens andere mogelijkheden kwamen. Vervoer met hulp van vrijwilligers bijvoorbeeld. Zonder die bezuiniging was dat zover niet gekomen.” 

Ze vervolgt: "Bereikbaarheid is ook digitaal bereikbaar zijn. Een van de plannen die er ligt, is de aanleg van breedband, een snelle digitale verbinding. Breedband is ook nodig om in de toekomst zorg te kunnen leveren. De provincie Gelderland en gemeenten zijn bereid daarin te investeren.” 


Hoe moet zorg er in 2020 uitzien?

Hoe moet de zorg er in de Achterhoek in 2020 uitzien? Over die vraag buigt zich de onlangs opgerichte Transformatietafel Zorglandschap Achterhoek 2020. De Transformatietafel bestaat uit wethouders uit de regio en vertegenwoordigers van zorginstellingen, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid. 

Leo Scharenborg en Beatrijs van Riessen, beiden lid van de stuurgroep Achterhoek 2020, maken deel uit van de Transformatietafel. Van Riessen: "Vanuit de stuurgroep Achterhoek 2020 zijn enkele pijlers opgesteld: wonen, bereikbaarheid en werken. Wij vonden dat de zorg daar te weinig in voorkwam. Vandaar het initiatief tot deze Transformatietafel. Net als bij Achterhoek 2020 geldt ook hier dat we beter gezamenlijk kunnen optrekken dan ieder voor zich. We willen een gezamenlijk perspectief voor de zorg neerzetten, en daar op gaan sturen.”