Ik ben projectleider Technologie in de zorg binnen Salland United (een netwerk van vier gemeenten, 40 zorg- en welzijnsorganisaties, een zorgverzekeraar en het zorgkantoor, red.). Binnen dat netwerk merk ik ook dat we wel innoveren met z’n allen, maar stapje voor stapje. Terwijl ik denk dat we eigenlijk een Starlink nodig hebben, om maar bij die vergelijking te blijven.” 

Floortje.app

Floortje Thuis is een digitaal platform waarop zorgbehoeften aan preventieve technologische oplossingen worden gekoppeld. Steman: “Het idee bij deze technologische oplossingen is dat het makkelijk te implementeren moet zijn. Je moet alle benodigdheden bij wijze van spreken zo bij de Gamma kunnen halen. Denk aan led strips van slaapkamer naar toilet die bij beweging automatisch gaan branden. Geen schokkende innovatie misschien, maar het kan wel voorkomen dat iemand valt en een heup breekt en er extra zorg ingezet moet worden. Floortje Thuis is een vervolg op floortje.app die is opgezet vanuit zorgorganisaties in Salland. Dit wordt verder ontwikkeld door Floortje App BV.” 

Verkuil: “De uitkomst van de KIK is de bouw van een prototype platform. “Dat wordt geen vervanging van Floortje Thuis, maar eerder een versterking. 

Het prototype zorgt ervoor dat meerdere partijen kunnen bijdragen aan het uitvoeren van eenvoudige preventieve maatregelen, wanneer mensen dit zelf niet kunnen.”    

Innoveren en investeren

“De volgende stap is namelijk dat we gemeentes en onderwijs betrekken”, haakt Stubbe aan. “Die partijen moeten mee-innoveren. Voor gemeenten is preventie belangrijk, ook vanuit kostenoogpunt. Vanuit het onderwijs geeft het leerlingen de mogelijkheid praktijkervaring op te doen, wat eventueel kan leiden tot studiepunten, door bijvoorbeeld die led strips en sensoren te monteren. Zeker voor een gemeente betekent dat ook een andere manier van denken. Zij moeten gaan investeren zoals ze dat nu bijvoorbeeld ook doen in energiebesparende maatregelen.”    

“In de zorgsector zelf is overigens ook nog wel een wereld te winnen”, zegt Steman. “Sommige zorgmedewerkers zijn toch bang dat technologie hun werk aantast, of overneemt. Terwijl het er natuurlijk juist om gaat dat je meer tijd krijgt voor het echte werk. Technologie is slechts een hulpmiddel. Voor KIK is er voorlopig nog genoeg te doen.”  

K.I.K. Kennis Informatie Kring

Met het programma TAZ wil VWS een flinke aanzet geven richting een transitie waarin het werken in de sector anders georganiseerd en ingericht moet worden. Arbeidsbesparende sociale en technische innovaties zijn cruciaal om te kunnen blijven voldoen aan de zorgvraag. 

Via Kennis Innovatie Kringen wil WGV Zorg en Welzijn hier een bijdrage aan leveren en vanuit de bottom-up gedachte komen tot innovatieve pilots en/of prototypes die kunnen bijdragen aan de noodzaak om anders te werken in zorg en welzijn.

Ook in 2024 zetten wij KIK weer op de agenda. Wij roepen de organisaties op om te komen met ideeën en/of vraagstukken van waaruit we een KIK-bijeenkomst kunnen starten.

Contactpersoon voor WGV is Johan Stubbe, j.stubbe@wgvzorgenwelzijn.nl.