Deze gebruiken we als insteek voor het gesprek dat erop volgt. Hierdoor kom je heel snel tot de kern. We merken dat het een voordeel is dat we een onafhankelijke partij zijn: de medewerker meldt zichzelf aan en alles kan moeiteloos ter sprake worden gebracht.”

Sluimerende problemen

De DIX-vragenlijst is vrij uitgebreid en omvat een breed terrein. Alja: “De DIX geeft inzicht in belangrijke kernonderdelen van duurzame inzetbaarheid, zoals gezondheid en energie, kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privé balans. Het geeft inzicht in hoe je als medewerker in het werk staat. Bij de twee vervolggesprekken heeft de medewerker zelf de regie. De vragenlijst dient er slechts voor om sluimerende problemen manifest te maken. Afsluitend maakt de deelnemer een plan van aanpak.” 

Voor Merel geldt dat ze zich heeft aangemeld, zonder dat ze in haar werk een concreet probleem ervoer. “HR bood dit aan via ons intranet”, aldus Merel. “Het gaat om preventie en ik was benieuwd of ik iets tegen zou komen dat wel een rol speelt, maar waarvan ik me nu nog niet bewust ben. Je wilt tenslotte wel 100% goed kunnen coachen.”

"Er waren zeker eye-openers
voor me."

Mogelijk verzuim

"Er waren zeker eye-openers voor me,” zegt Merel. “Alja heeft mij eerst aan het denken gezet over wat mij werkplezier geeft en welke taken juist energie wegnemen. Ten tweede kwam mijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel naar voren. Ongemerkt en onbedoeld lagen er veel taken op mijn bordje. Door de preventieve aanpak van het Fit-in-je-werk-traject heb ik meer balans aangebracht in mijn werk, om zo het risico op verzuim te verkleinen. Ik heb werkplezier vooropgesteld en ik ben kritisch gaan kijken naar taken die energie laten wegvloeien. Door meer samen te werken met collega's en verantwoordelijkheden terug te leggen waar ze horen, ervaar ik nu veel meer rust en ruimte."

“Het gaat om een preventietraject, dus het is lastig meetbaar wat het effect op het verzuimcijfer is”, aldus Alja. “Wat we wel zien, is dat mensen concrete interventies plegen; iets veranderen waardoor ze weer meer tevreden aan het werk gaan. Sommige lidinstellingen hebben zelf al een vergelijkbaar traject. Maar veel ook niet, zo blijkt uit de grote belangstelling hiervoor. Sinds april zijn er al 145 aanmeldingen binnengekomen.”

Aanmelden voor Fit-in-je-werk

Fit-in-je-werk is in 2023 gratis voor medewerkers van aangesloten instellingen en bestaat uit 2 online gesprekken en de digitale DIX-vragenlijst. In de Fit-in-je-werk gesprekken worden na de vraagverheldering de belangrijkste kernonderdelen van duurzame inzetbaarheid in beeld gebracht en besproken: gezondheid en energie, kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privé balans van medewerkers.

Het is op dit moment nog niet zeker of Fit-in-je-werk ook in 2024 gratis kan worden aangeboden. Dat is afhankelijk van de subsidie.

Deelnemen is gratis doordat de kosten onder ‘Sterk in je werk’ vallen. Een voorwaarde is dan ook dat de medewerker het afgelopen jaar geen gebruik heeft gemaakt van Sterk in je werk. Kijk voor meer informatie over Fit-in-je werk op: 
wgvzorgenwelzijn.nl/Fit-in-je-werk.