Verbeek: “ViFa’s krijgen enerzijds kennis van vitaliteit en theorie over duurzame inzetbaarheid, aan de andere kant krijgen ze praktische tools en handvatten aangereikt om het op een leuke, speelse manier bespreekbaar te maken in het team, in teamoverleggen of individuele gesprekken. Een tool die regelmatig gebruikt wordt, is het teamsignaleringsplan.” Hutten: "Daarnaast hebben zij een signaalfunctie. Bijvoorbeeld wanneer iets niet goed loopt of als collega’s niet goed in hun vel zitten".  

Het 'Huis van werkvermogen’ speelt een belangrijke rol binnen de organisatie. “Voor een goed werkvermogen is het van belang dat de verschillende verdiepingen met individuele, organisatorische en sociale dimensies in balans zijn”, zegt Verbeek. “Daarbij worden vragen gesteld als ‘hoe is mijn werk-privé-balans?’, ‘Voel ik me gesteund binnen het team’ of ‘Voel ik me gesteund binnen de organisatie?'. Allemaal tools om het gesprek aan te gaan en om de bewustwording te vergroten. 

Soms komen daar ook concrete hulpvragen uit. We gebruiken dit tijdens onze jaargesprekken”. Aanvullend zegt Hutten: "Tijdens het jaargesprek hebben medewerkers aandacht voor persoonlijke talenten, drijfveren en reflectie op eigen vermogen en ontwikkeling. Zij staan bewust stil bij hun ontwikkeling, werkgeluk, inzetbaarheid en vitaliteit en welke regie zij hierin willen nemen". 

Vitaliteitsdashboard

Het vitaliteitsdashboard past goed bij de uitvoering van RIBW's visie op vitaliteit. Hutten: “We maken er nu anderhalf jaar gebruik van. De thema’s en onderwerpen sluiten aan bij de vragen en behoeften van onze medewerkers. Elk onderwerp heeft een korte inleiding en geeft aan wat je als medewerker zelf kunt doen, maar ook wat de organisatie kan betekenen. Er zijn links naar externe partijen en naar de zorgverzekering. Iedere medewerker kan zien of interventies en/of hulpmiddelen financieel worden vergoed.” 

“Samen met onze werkgroep Vitaliteit & Duurzame Inzetbaarheid kijken we naar welke thema’s we op jaarbasis benadrukken. We maken medewerkers wegwijs met een koppeling naar het vitaliteitsdashboard en bieden ze ondersteuning”. 

Belangrijkste van het verhaal is uiteindelijk het resultaat. Leiden al die inspanningen ook tot een vitalere organisatie? Mirjan Hutten, tot slot: “In 2021 scoorden we als RIBW Overijssel in de Top 3 van GGZ-organisaties met een laag ziekteverzuim. Omzien naar elkaar is belangrijk voor de vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk van onze medewerkers, waarbij onze kernwaarden leidend zijn.

Kwantitatief onderzoek 

Susanne Verbeek heeft voor haar studie aan de TSM Business School in Enschede een premaster paper voor de Executive MBA geschreven over een onderzoek dat zij binnen RIBW Overijssel heeft gedaan. De centrale onderzoeksvraag luidde: “Wat is het effect van het duurzame inzetbaarheidsbeleid volgens de ViFa’s (vitaliteitsfans) binnen RIBW Overijssel?” Het antwoord is uiteraard uitgebreider dan we hier kunnen weergeven.

Samengevat: de beleidsmaatregelen hebben een significant positieve invloed op gezondheid, motivatie en vaardigheden van de medewerkers. De ruimte die zij krijgen om bezig te zijn met het onderwerp heeft een duidelijk positief effect. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het onderzoek een gelimiteerde steekproef betrof onder dat deel van de medewerkers die vanuit hun rol (ViFa) bovenmatig betrokken zijn bij de onderwerpen duurzaamheid en vitaliteit. Wie meer wil weten over de paper van Verbeek, kan contact met haar opnemen via s.verbeek@ribwoverijssel.nl.