Plezier 

Zorginstellingen, beroepsorganisaties, gemeenten, verzekeraars, rijksoverheid; veel samenwerking is nodig en iedere partij heeft een rol. Zo ziet de staatssecretaris in het verlagen van regeldruk een belangrijk taak voor het rijk. “Er lopen pilots waaruit blijkt dat het verlagen van die administratieve druk een professional een uur extra per dag oplevert om aan zorg te besteden. Dat betekent dat hij of zij meer plezier heeft in het werk én dat er meer tijd komt voor de patiënt.”  

"Preventie,
e-healthoplossingen, we móéten het zo doen"

Als we niets doen aan preventie en een andere organisatie van de zorg werkt in 2040 een op de vier mensen in de zorg, zo is berekend. Met een preventieaanpak kan de zorg, wat hem betreft, meer tijd besteden aan mensen die kampen met niet te voorkomen ziektes. “Preventie, e-healthoplossingen, we móéten het zo doen. Die aanpak levert daarbij ook een bijdrage aan de arbeidsmarkt. We weten dat het ziekteverzuim in de zorg hoog is, er is veel druk. Ook voor die professional is aandacht voor leefstijl daarom belangrijk. Een langere inzetbaarheid levert een groter potentieel aan arbeidskracht in de zorg op.” 

Aan de knoppen 

Het mes snijdt aan twee kanten, vindt Paul Blokhuis. “Mensen blijven gemiddeld langer gezond én er zijn meer vitale professionals die het werk kunnen doen.” Om dat te bereiken is veel nodig en ook van bestuurders van organisaties vraagt hij daarom het nodige. “Zij zitten aan de knoppen. Ik zou hen willen oproepen over hun eigen schaduw te springen. Ga, in het belang van je medewerkers en de mensen waar je voor zorgt, veel meer samen werken aan preventie!” 

In het Nationaal Preventieakkoord staan zo’n tweehonderd doelen die in 2040 behaald moeten zijn. “Kort geleden had ik een deelnemersoverleg met de zeventig partijen die zijn aangesloten bij het akkoord. Die willen gas geven, wat hen betreft moet het sneller. 2040 vinden ze eigenlijk te ver weg, ze willen doelen eerder bereiken. Dat vind ik mooi, dat komt uit de samenleving en het maakt duidelijk dat het omarmd wordt. Preventie leeft steeds breder.”

"Ga, in het belang van je mensen, samenwerken!"

Tweehonderd doelen voor 2040 

Het Nationaal Preventieakkoord, met daarin zo’n tweehonderd doelstellingen die in 2040 behaald moeten zijn, is in 2018 gesloten. In 2019 is de start gemaakt. Resultaten benoemen is daarom nu lastig. Toch is Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, optimistisch. 

“Acties om roken te ontmoedigen, lopen al langer en die hebben aangetoond dat het werkt. Wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat prijs en beschikbaarheid belangrijke factoren zijn. Dat zijn knoppen waar je aan kunt draaien. Ook zorgen we ervoor dat mensen gemakkelijker en gratis hulp kunnen krijgen bij het stoppen en dat het beginnen met roken wordt ontmoedigd.” 

Op het terrein van de andere speerpunten, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, zijn eveneens afspraken gemaakt. “Hoe meer we aan preventie doen, hoe minder mensen ziek worden door hun leefstijl.”