Een crisis als corona kan daar een enorme impuls aan geven. Over allerlei zaken wordt opnieuw gedacht, op veel terreinen is de uitdaging groot.” 

Elkaar ontmoeten 

Thuiswerken noemt hij als voorbeeld. “Dat was nooit écht mogelijk, nu wel. Maar dan blijkt ook dat het elkaar ontmoeten waarde heeft. Daar worden we ons nu bewust van. Hoe geven we dat zo vorm dat het waardevol is en betekenis heeft? Hoe geef je leiderschap op afstand vorm? Wat gebeurt er in het gedrag en de psyche van je medewerkers? Hoe stuur je dat aan? Het zijn vragen waarover nu nagedacht wordt.”  

Diezelfde crisis zorgt voor spanning in de samenleving. “Een groot deel van onze fysieke contactmomenten is weggevallen. Niet meer naar het voetbalstadion, geen festivals en feesten. Die vormen van plezier maken en spanning kwijtraken, zijn er niet meer. Dat zorgt voor toenemende spanning en dat gaat ook een rol spelen in je organisatie. Daar moet je als leidinggevende klaar voor zijn. Ik hoor leidinggevenden zeggen dat ze twijfelen of hun mensen een tweede golf aankunnen. Daar moet je als bestuurder een interventie voor klaar hebben liggen.”  

Steeds weer gaat het om oog hebben voor de mens. “De human factor begint een beetje door te dringen. De bestuurders die zeggen ‘hierna gaan we weer op de oude voet door’, hebben ongelijk. De oude situatie komt niet meer terug.” 

"Een crisis kan een enorme impuls geven"

Vraag om raad 

Veranderen valt niet mee, weet ook Andreae. “Als je het niet meer weet, zoek hulp”, is zijn advies. Medewerkers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. “Vraag hen om raad. Ze hebben vaak verrassend goede inzichten en oplossingen. En ze voelen zich gewaardeerd en betrokken.”  

“Zoek ook je collega-bestuurders op, doe aan intervisie. Dit is de start en een begin van een beweging. Weg uit alleen maar efficiency en controle en op naar creativiteit en het verbinden met je mensen.” 

Vervolgprogramma over leiderschap 

Jan Andreae sprak tijdens de ALV van WGV Zorg en Welzijn op 29 september over leiderschap in lastige tijden. In het najaar krijgt het thema leiderschap een vervolg met de bestuurdersbijeenkomst onder leiding van Gabriël Anthonio.  

‘Besturen met impact en bezieling’ is de titel van de bijeenkomst die op 4 november wordt gehouden in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle. Zeker in deze turbulente tijden lijdt inspirerend leiderschap onder de waan van de dag. Hoe houdt u impact, van binnenuit en met bezieling? Deze bijeenkomst biedt nieuwe inzichten en inspiratie voor morgen. Er is volop gelegenheid om met de spreker en collega’s in gesprek te gaan. 

Gabriël Anthonio is bijzonder hoogleraar leiderschap bij de Rijksuniversiteit van Groningen en houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met leiderschap.  

Meer informatie & aanmelden