In het begin van de coronacrisis en het onverwachts gedwongen thuiswerken, was er dagelijks een online-update. “We doen dat nu nog eens per week. Gemiddeld kijken tweehonderd mensen live, nog eens tweehonderd kijken het terug. Het wordt enorm gewaardeerd.”

Vrij 

In taal en aanpak komen de kernwaarden altijd en overal terug. Bij AFAS zijn er geen bonussen voor enkelingen, wordt niet een iemand afgerekend op een mindere prestatie. “Er zijn bij ons geen uitzonderingen. Iets is voor iedereen of voor niemand.” Medewerkers voelen zich gewaardeerd en vrij in hun werk, merkt ze. “Mensen voelen dat vertrouwen overal, in ieder woord, in alles wat we hier samen doen.” 

Het leidt tot een laag verloop en wanneer mensen weggaan, is dat gemiddeld na ongeveer zeven jaar. “Wat verloop is prima. Dat die mensen weggaan gebeurt regelmatig, omdat ze voor zichzelf beginnen of willen doorgroeien in een leidinggevende functie. Van dat laatste hebben we er nu eenmaal niet veel, dus bij zo’n stap verlaten medewerkers de organisatie.”

"De werkvloer, dat zijn je helden"

Zelf werkt Britt Breure bijna negen jaar bij AFAS. “Ik ben begonnen bij support en doorgegroeid. Dat is het uitgangspunt. Bij vacatures kijken we intern of iemand de potentie heeft en die leiden we op.” Natuurlijk komt het voor dat een medewerker het vertrouwen beschadigt. “Maar dan heeft die een probleem en zadelen we niet de rest van de organisatie op met wantrouwen.”

Helden 

Als ze naar zorg en welzijn kijkt mist ze vooral dat vertrouwen. “Samen werk je aan dat ene doel, toch? Zonder je mensen lukt dat niet. De werkvloer, dat zijn je helden. De top van de organisatie moet dat zo zien en ervaren.” 

"Onze mensen voelen dat vertrouwen overal, in alles"

Kernwaarden bepaal je ook samen. “Medewerkers hebben vaak het gevoel; ik herken de organisatie hier niet echt in. Dan kom je niet verder. Die kernwaarden moeten écht bij je horen en dan begint het pas.” 

Bij AFAS staat iedere dag voor iedere medewerker in het teken van verbetering. “We hebben geen vijfjarenbeleidsplan, we werken iedere dag met z’n allen aan dat procentje beter.” 

“Directeuren draaien mee als dat nodig is” 

Een pasklaar advies voor organisaties in zorg en welzijn heeft Britt Breure niet. Iedere organisatie is anders en daarmee ook de aanpak. Wat ze als buitenstaander vaak ziet als ze naar de sector kijkt, is een gemis aan verbondenheid. “Mensen houden van hun vak, maar niet van wat er allemaal omheen hangt, denk ik.” 

Bij AFAS, waar ze directeur HR is, krijgen medewerkers ruimte en vrijheid en ook veel waardering. ”Verbinding leggen, dát is belangrijk. En dat betekent concreet dat onze directeuren veel op de werkvloer te vinden zijn en benaderbaar zijn voor de hele organisatie.” 

Diversiteit 

Aan diversiteit wordt bij AFAS ondertussen hard gewerkt. “We werden gezien als een organisatie van blonde mannen. Daar werken we aan. Dertig procent is nu vrouw en er zijn meer collega’s met een andere culturele achtergrond. Ook die zaken nemen we serieus.”