Adelbold-project

In 2015 startte het Adelbold-project met één jongere, inmiddels zijn er zes deelnemers. Tim Bruntink is één van hen: “Ik ben op m’n 12e uit huis geplaatst en kwam in een zorgtraject terecht. Maar ik belandde een beetje tussen de wal en het schip en raakte dakloos. Via-via hoorde ik van de woonstudenten en toen heb ik gewoon opgebeld: ‘hebben jullie ook een appartementje voor me?’ Zo kwam ik hier aan tafel terwijl ik nog nooit van het Adelbold-project had gehoord, maar voor ik het wist zat ik er wel in…”

“Hier zitten wonen, werk en vrije tijd dicht bij elkaar”, constateert Tim. “Dat kan geen andere zorgaanbieder bieden, het is altijd het een of het ander. Dit is uniek. Bij de grote zorgorganisaties hadden we allemaal een complexe zorgvraag. Daar is weinig van over, dat is verdampt. Dat is omdat je in een normale situatie zit in plaats van in een klinische. Dit motiveert om normaal te doen. Wat Humanitas doet, is perspectief bieden. Het gaat ook heel natuurlijk. Je wordt gewaardeerd en dan doe je graag iets terug.”

Niet alleen arbeidskrachten

Na een eerste periode waarin de jongeren vooral stabiliseren, Humanitas leren kennen

en zich aan afspraken over onder andere aanwezigheid houden, breekt een periode aan waarin ze binnen Humanitas werken. Gea Sijpkes: “Ze voegen dan waarde toe en daar krijgen ze ook voor betaald. Daar zijn geen termijnen voor, dat is voor iedereen verschillend. Als je ze alleen maar als arbeidskrachten ziet, gaat het niet werken.” Tim: “Als je dat doet, sla je de plank mis.”

Inmiddels is er binnen Humanitas alweer een nieuw project van start gegaan: meester-gezel. Op iedere etage is een ‘buurtmaatje’ aangesteld aan wie een Wajonger is gekoppeld als ‘gezel’. Dit project is meer op het creëren van banen gericht. Sijpkes: “Zo kijken we iedere keer naar wat helpt voor onze ouderen én hoe we de vertraging kunnen gebruiken om jongeren te helpen die net buiten de boot vallen.”

“Door andere instellingen in binnen- en buitenland wordt er wel gevraagd: hoe moet dat dan? We hebben er daarom maar een werkboek voor gemaakt: ‘Humanising care’. Dat dient ter inspiratie, want je moet geen copycat willen zijn, dan lukt het niet.”

Kijktip: Adeboldproject op YouTube

Inspiratie-ontbijt Stedendriehoek & Noord-Veluwe

In samenwerking met ActiZ, VGN, UWV en Divosa biedt WGV Zorg en Welzijn een ochtendprogramma aan over de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit inspiratie-ontbijt vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2019 van 8.00 uur tot ca. 11.15 uur bij KonnecteD, Schonenvaardersstraat 9, Deventer.

Actiz en VGN, de Sectorraad Praktijkonderwijs, de POraad, Lecso, Divosa, UWV, Regioplus, CNV Zorg & Welzijn en de ministeries van SZW en VWS willen zich inzetten voor een aanpak die de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bevordert. Tijdens het inspiratie-ontbijt wordt de – in juli 2018 - getekende intentieverklaring toegelicht, zijn er voorbeelden uit de praktijk en wisselen we kennis en ervaring over dit onderwerp uit.
 
Kik hier voor meer informatie & aanmelden