De organisatie heeft daarbij het bureau Jong en Veer ingeschakeld, een adviesbureau gespecialiseerd in mantelzorg. Onder leiding van dit bureau zijn er dit voorjaar onder meer ‘focusgesprekken’ geweest met leidinggevenden, de ondernemingsraad, de bedrijfsarts en medewerkers.

Privé

Dinsbach: “Wat ik zie en hoor is dat mensen het vanzelfsprekend vinden dat ze dat soort taken hebben – ze vinden dat privé. Maar als er iets misgaat, bijvoorbeeld in hun relatie of op het werk, wordt het soms moeilijk en weten ze niet meer wat ze moeten doen. Er zitten twee kanten aan; de medewerker moet dat bespreekbaar maken en de werkgever heeft de taak werknemers te faciliteren, zonder te verzanden in meer regeltjes en voorzieningen.”

Standaardoplossingen werken niet meer, constateert ’t Hoen. “Je hebt tegenwoordig te maken met samengestelde gezinnen, ouders die niet in Nederland wonen, noem maar op. Alles is zo divers geworden in de samenleving. Je moet je situatie met je leidinggevende bespreken, hoe daar mee om te gaan.”

“Ja”, beaamt Dinsbach, “we moeten af van gelijke monniken gelijke kappen. Want de een heeft bij dezelfde omstandigheden misschien andere behoeften dan de ander.”

Eigen regie

’t Hoen vindt het heel belangrijk dat medewerkers zelf de regie (leren) voeren. “Ik probeer mensen bewust te maken van de zeggenschap over hun eigen leven. Stel, een medewerker heeft de zorg voor een naaste. Je kunt je afvragen, moet ze die zorg zelf allemaal verlenen? Kan de hulp niet anders worden georganiseerd?”

Dinsbach: “Wij willen een mantelzorgvrien-
delijke cultuur ontwikkelen, daar alert op blijven en periodiek terugkijken hoe het gaat.”

’t Hoen vult aan: “Als je dit onderwerp bespreekbaar maakt, maak je ook veel andere dingen bespreekbaar. Want als er een veilige omgeving is waarin je dingen aan de orde kunt stellen, en er is aandacht voor de eigen regie, dan komen de verhalen vanzelf.”

"We willen een thema maken van mantelzorg, zonder het te problematiseren"

Inzet WerkZorgAdviseur bij mantelzorgproblematiek loont!

Als werkgever kunt u de WerkZorgAdviseur© van Jong en Veer inzetten om werknemers belast met mantelzorgtaken binnen uw organisatie beter te ondersteunen. De WerkZorgAdviseur faciliteert medewerkers bij het plannen, organiseren en het maken van keuzes en kijkt hoe de sociale omgeving kan worden ingezet.

Hetty ten Kate en Marieke Pieper van Trias hebben een positieve ervaring opgedaan met de inzet van het WerkZorg adviestraject bij een medewerker met mantelzorgtaken. Tijdens dit traject heeft de medewerker o.a. geleerd haar sociale netwerk en haar zelfsturend vermogen in te zetten om problemen te voorkomen of op te lossen. Hierdoor is de samenwerking met het team en de leidinggevende prettig verbeterd. Klik hier voor het hele verhaal van Trias.
Meer info over de diensten van Jong en Veer