Wensen

"Cliënten hebben ook zelf wensen - ze willen bijvoorbeeld dat de verzorgende om tien uur in de ochtend komt. Verder heb je te maken met de beschikbaarheid van medewerkers. Ik als manager bekijk het ook nog eens zakelijk; ik wil dat de routes die de medewerkers afleggen zo kort mogelijk zijn. We hebben te maken met regels vanuit het zorgkantoor en cao-afspraken. En dat moet allemaal op elkaar worden afgestemd. Dat is een hele puzzel”, vertelt Van de Wetering. 

Een proef leerde dat de computerplanning redelijk goed werkt, maar om het programma echt te kunnen gebruiken, moet het nog worden doorontwikkeld, vertelt Van de Wetering. Carintreggeland is daarover in gesprek met de UT.

Dezelfde wiskundige techniek

Wiskundige modellen kunnen helpen bij een betere planning van werkzaamheden in de zorg, zegt Richard Boucherie, hoogleraar stochastische operations research van de Universiteit Twente. De planningsmodellen voor het doelgroepenvervoer en de thuiszorg op de vorige pagina’s zijn daar voorbeelden van. Boucherie is vanuit het Kenniscentrum CHOIR van de UT (Centre for Healthcare Operations Improvement and Research) bij deze projecten betrokken.

"Bij deze specifieke projecten gaat het erom dat we de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek kunnen laten zijn. We willen medewerkers in de thuiszorg zo efficiënt mogelijk langs de cliënten laten gaan en de auto’s of busjes voor het doelgroepenvervoer zo efficiënt mogelijke routes laten rijden. Dat soort zaken is met de hand moeilijk te plannen - daar ben je een hele middag mee bezig - en zelfs dan kan de planning efficiënter. Wij hebben een wiskundige methode gemaakt om die planning in weinig tijd heel efficiënt te doen”, zegt de hoogleraar.

Volgens Boucherie zijn de planningsproblemen bij het doelgroepenvervoer en in de thuiszorg vergelijkbaar. "De wiskundige techniek om de planning te verbeteren is in beide gevallen dezelfde. Onze algoritmen (een oplossingsmethode bestaande uit een vaste rij rekenstappen, red.) zijn op allerlei situaties aan te passen zodat ze voor tal van problemen te gebruiken zijn.”

Samen

Om de wiskundige modellen daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk te kunnen toepassen, is meer onderzoek nodig, volgens Boucherie. "De modellen moeten worden doorontwikkeld. We hebben laten zien dat het kan, dat ze werken, maar we zouden nu de volgende stap moeten zetten."

"Vandaar dat ik zorgorganisaties oproep samen met ons de handen ineen te slaan, zodat we dit soort modellen straks kunnen gebruiken om in de hele gezondheidssector slimmer te plannen. Daar wordt iedereen beter van: de cliënt, de medewerker en de organisatie. De cliënt krijgt de juiste zorg op het juiste moment en je kunt meer doen met dezelfde mensen, zonder dat ze harder hoeven te werken. Onze methodes halen verspilling uit het systeem.” •