Ze merkt dat steeds meer lokale overheden belangstelling krijgen voor het planningsmodel. Tensen: "Een jaar geleden hadden ze het nog te druk met de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten per 1 januari. Nu zijn ze steeds meer bezig om te kijken hoe ze dingen anders kunnen organiseren. Veel regio’s denken na over de oprichting van een regionale vervoerscentrale zoals in Zeeland, maar voordat het zover is zijn er nog wel wat barrières rond de aanbesteding te overwinnen.”

Efficiëntere planning thuiszorg

Charlotte van de Wetering, clustermanager bij Carintreggeland, was meteen enthousiast toen ze werd benaderd vanuit de Universiteit Twente (UT) met de vraag of ze wilde meewerken aan een project waarbij wiskundestudenten zouden proberen de planning voor de thuiszorg te optimaliseren. "Als ergens een proces kan worden verbeterd, wil ik graag meedenken. Als het efficiënter wordt, ben ik daar alleen maar blij mee.”

Blij

Van de Wetering had vooraf al wel de indruk dat het plannen van de routes voor de thuiszorgteams efficiënter zou kunnen, en dat bleek ook zo te zijn.

Waar één medewerker een paar uur per week nodig heeft om een rooster te maken, kan dat met het programma van de wiskundestudenten in enkele minuten. Zij het dan dat vooraf alle relevante gegevens moeten zijn ingevoerd, benadrukt de clustermanager. "Ik was er wel blij mee, dat het zo snel kan.” 

Waar 1 medewerker een paar uur nodig heeft om een rooster te maken, kan dat met het programma van wiskundestudenten in enkele minuten

Carintreggeland werkt met teams die bestaan uit maximaal vijftien medewerkers. Zij bestrijken samen een wijk waar gemiddeld zo’n vijftig cliënten wonen. De zorg die deze cliënten nodig hebben kan variëren. Zo zijn er cliënten die hulp krijgen bij het wassen en aankleden, maar er zijn ook cliënten die de expertise van een verpleegkundige nodig hebben bij de verzorging van een wond. >