TOP-college is klein begonnen. Ervaring opdoen en doorgroeien is het parool. “Als je de dreigende tekorten ziet, dan moeten we dit grote vraagstuk samen aanpakken. Ik roep organisaties op mee te denken.” 

Geen standaardaanpak meer 

Het nieuwe deeltijdonderwijs van Hogeschool Saxion is optimaal ingericht om aan specifieke behoeften van de studenten tegemoet te komen. Zij houden vaak veel ballen in de lucht en daar sluit het modulaire en flexibele onderwijs naadloos bij aan. De modules van vijf studiepunten worden door studenten van verschillende studierichtingen gevolgd. “Hierdoor is om- of bijscholen gemakkelijker”, vertelt Katinka van Heerde, projectleider Saxion Parttime School. En dat is belangrijk in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.” 

Als cursist een losse module volgen, behoort tot de mogelijkheden. “En wil iemand in een later stadium toch het hbo-diploma halen, dan is er vrijstelling voor de behaalde certifica-
ten.” De opleiding hbo-v kent daardoor geen standaardaanpak meer. Met voornamelijk praktijkgerichte toetsen sluiten de modules naadloos aan op waar organisaties en studenten behoefte aan hebben. “Met deze aanpak kunnen organisaties mensen aannemen die ze voorheen misschien niet snel aan het werk hadden.

Welzijnsgerichte zorg

De deeltijdopleiding Associate Degree (AD) Sociaal Werk in de Zorg van Hogeschool Windesheim wordt al omarmd door de gehandicaptenzorg. “Daar zien ze een opleiding van hbo-niveau, die professionals handvatten geeft om zelfregie en participatie van mensen en hun netwerken te bevorde-
ren”, vertelt Mirriam Jansen, projectleider flexibilisering deeltijdopleidingen Gezondheid en Welzijn. “Het werken aan welzijnsgerichte zorg wordt steeds belangrijker. Iemand met deze opleiding is een goede aanvulling in een team.” 

Ook bij Windesheim is het deeltijdonderwijs modulair. De inhoud sluit aan op de praktijk en de werkervaring van professionals. Switchen tussen de opleidingen Social Work en Verpleegkunde kan simpel. De AD-opleiding geeft de mogelijkheid om in korte tijd tot hbo 5-niveau te scholen. Daarna kan de keus voor een eventueel vervolg naar bachelorniveau simpel worden gemaakt. Inmiddels zijn al 400 studenten gestart. “We voldoen hiermee duidelijk aan een vraag.” 

"De kwartjes beginnen te vallen en het vertrouwen groeit"

Onderwijsvernieuwing en RAAT 

Het personeelstekort in zorg en welzijn loopt op. Samenwerken, langetermijnacties en vernieuwing zijn nodig, ook in het onderwijs.  

De lijn van de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) staat centraal in die onderwijsvernieuwing. De insteek is dat het werkveld en onderwijsorganisaties op regionaal niveau samenwerken bij de voorbereiding, ontwikkeling en implementatie van nieuwe opleidingsmogelijkheden.  

Het levert studenten op die goed voorbereid als zelfstandige professionals aan het werk kunnen. Dat kan een jongere zijn die kiest voor zorg of welzijn, maar ook zij-instromers die voor het werkveld worden klaargestoomd. Bovendien biedt de flexibilisering van het (deeltijd)onderwijs meer mogelijkheden voor een leven lang leren.