Zo hebben we voor de basisopleiding (mbo 4) afspraken met twaalf ROC’s die de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bieden. Als hun studenten het keuzedeel Politie doen en stage lopen, kunnen ze een jaar ‘korting’ op onze opleiding krijgen. Ook voor het hbo zoeken we iets dergelijks; deze studenten zouden dan in plaats van de volle vier jaar een verkorte opleiding van twee jaar en vier maanden kunnen doen.”

Specialistische functies

“Een ander aspect dat speelt, is dat we binnen de politie ook mensen nodig hebben voor specialistische functies. Denk bijvoorbeeld aan IT’ers binnen de groep cybersecurity, of aan forensisch experts. Voor hen hebben we speciale toeleidingsroutes. Zij hebben al een vak, dan moet je niet een extra drempel opwerpen door ze standaard dezelfde opleiding te laten volgen. In het verlengde daarvan zijn er ook andere taken binnen de politie waarvan je je afvraagt of die moeten worden uitgevoerd door 100% politiemensen. Denk bijvoorbeeld aan verkeerscontrole of arrestantenbewaking. We zoeken naar wegen om dat functiebouwwerk flexibeler te maken.” 

Digitalisering biedt kansen

“Het blijft een kunst om enerzijds meer studenten op te leiden en tegelijk het onderwijs te vernieuwen", vindt Van Kammen. "Digitalisering biedt daarbij zeker kansen en is nodig om ook in de toekomst de inzet op peil te houden. We moeten toe naar 'blended' leren, ons afvragen welke dingen je digitaal kunt aanbieden en wat je kunt doen wanneer je samen met een docent in een lesruimte bent. We zoeken naar slimmere, flexibele opleidingstrajecten én naar slimmere vormen van leren.”
 
“Misschien dat de sector zorg en welzijn ook wat meer moet kijken naar mensen met andere vooropleidingen of werkervaring. Iemand met SPH die overstapt naar de verpleging moet vrijwel de hele opleiding doen. Doe je jezelf als sector daarmee niet te kort?”

"Misschien moet de sector zorg en welzijn meer kijken naar mensen met andere vooropleidingen of werkervaring"

Het voordeel van een goed imago

Iedereen die bij de politie wil werken komt bij de Politieacademie terecht, het bij wet aangewezen opleidingsinstituut. Aan de academie worden opleidingen verzorgd voor de basispolitie (mbo, hbo, bachelor en master) en daarnaast is er een groot volume vakspecialistisch onderwijs. 
 
Op de arbeidsmarkt wordt over het algemeen flink gewedijverd om voldoende goede nieuwe mensen te krijgen. Dat speelt bij de politie minder. Kathelijne van Kammen vertelt: “Ten opzichte van de zorg hebben we denk ik toch het voordeel van een goed imago. Als hier een functie wordt opengesteld om de opleiding te gaan volgen, hebben we voor 200 plekken al snel zo’n 1.000 tot 2.000 aanmeldingen. Alleen voor specialismen als IT ligt dat anders. Dat is een riante positie.”