Cruciale koppeling

De dag begint standaard met een kennismaking en uitleg. Dan volgt een dagdeel waarin de deelnemers ervaren hoe het is om zorg te ontvangen. ‘s Middags is er tijd voor een zorgtechnologische tour, waarbij mensen kennismaken met alle technologische hulpmiddelen die in de zorg gebruikt worden. 

Een belangrijk puzzelstukje is dat voor enthousiaste deelnemers het vervolg goed geregeld wordt. “Die koppeling is cruciaal”, weet Marie-Susan van der Munnik. “We hebben hier de werkgevers hard bij nodig. Als iemand merkt dat de zorg past, dat daar een mogelijke toekomst ligt, dan moeten mensen dóór kunnen.” 

Voor Margriet Wiegman staat voorop dat werkgevers gezamenlijk optrekken. “Zij moeten niet alleen aan hun eigen organisatie denken. Werkgevers moeten willen geven en niet afremmen. Elkaar blijven vinden, daar draait het om als we deze aanpak willen laten slagen.” 

Project verlengd 

De drie weten dat de schaarste aan personeel een vraag voor de hele sector is. Een vraag die daarom ook voor die hele sector om oplossingen vraagt.

‘Beleef de Zorg!’ brengt alle betrokken partijen vanuit verschillende verantwoordelijkheden bij elkaar en vraagt daarvan een inspanning. Het doel is instroom en doorstroom te creëren die is afgestemd op de behoefte van het werkveld. 

Ervaren hoe het is om zorg te ontvangen is de essentie. Daarmee wordt de deelnemers duidelijk wat van zorgprofessionals gevraagd wordt. Ook voor mensen die al in de zorg werken, blijkt dat overigens geregeld nieuwe inzichten op te leveren.” “Ik heb gemerkt dat vaak de kleine dingen belangrijk zijn als je zo afhankelijk bent”, aldus Marie-Susan van der Munnik. 

De eerste veertig  mensen hebben een dag meegedraaid. Dat mogen er veel meer worden; het project is verlengd tot juni 2019. “Werkgevers en belangstellenden van binnen en buiten de zorg kunnen zich melden.” 

Meer informatie vindt u op onze website.

"Werkgevers moeten gezamenlijk optrekken en niet alleen aan hun eigen organisatie denken"

Nieuwe visie op zorg 

Het project ‘Beleef de Zorg!’ is gefinancierd vanuit de tijdelijke regeling cofinanciering projecten dienstverlening werkzoekenden en projecten samenwerking en regie arbeidsmarkt (DWSRA). Het voorkomen van werkloosheid en het bevorderen van de overgang van werk naar werk staan daarin centraal. 

Omdat de zorg kampt met (dreigende) tekorten aan medewerkers is in de regio Zwolle gekozen voor ‘Beleef de Zorg!’. Na het binnenkrijgen van de subsidie in mei 2017 is het project voorbereid en zijn de afgelopen maanden vijf sessies gehouden. Daaraan deden zij-instromers, potentiële nieuwelingen in de zorg en zorgmedewerkers, die op een hoger niveau aan de slag willen, mee. 

De Inleefsessies zijn ingericht op de nieuwe visie op zorg. Ondernemer-
schap, zelfredzaamheid en gastheer-
schap zijn er belangrijke elementen in. De reacties zijn enthousiast.