Voorheen vervulde de verzuiling een soort automatische vulling van de waardencompo-
nent in een organisatie. Die vanzelfsprekend-
heid van een bekende achtergrond is voor veel organisaties weggevallen. Daarom moet, vindt Sierksma, een organisatie actief aan de slag om te formuleren wat de kern is, waar het nu eigenlijk om draait, wat centraal staat. “En als dat papieren document er is, begint het werk pas.”

Veilig voelen

Binnen Sprank is een belangrijke waarde dat iedereen zich veilig voelt. “Maar daarbinnen moet je ook wel het lef hebben om elkaar aan te spreken.” Dat geldt onderling, maar ook binnen de driehoek van cliënt, verwant en medewerker, legt Sierksma uit. “Daarom werden trainingen ‘Respectvol geven van feedback’ opgenomen en kennen we een ‘mopperprotocol’.


"Waardensturing vergt een constant scherpslijpen op details"

Mopperen is, voor Sprank, als regel een voorloper van een klacht. “En voorkomen is beter dan genezen. Bovendien is een klacht een handreiking, een advies voor verbetering.”

De waarden vormen ook een vast onderdeel in de klant- en medewerkertevreden-
heidsonderzoeken. “Daaruit krijgen we terug dat mensen onze waarden herkennen en ervaren. Tegelijkertijd blijft er ook op dat vlak altijd ruimte voor verbetering.”

Rollebollend over straat

Waarden zijn ook van belang als het even tegenzit. Sierksma moest vaststellen dat in een organisatieverandertraject binnen Sprank het vertrouwen in hem onvoldoende bleek te zijn. Hij heeft daarom, in overleg met de organisatie, besloten zijn functie per 1 juni neer te leggen. “Het is ook een uiting van onze waarden dat we niet rollebollend over straat gaan, maar dit in onderling overleg en respectvol hebben kunnen besluiten.”

Tot zijn vertrek kan hij daarom in goede harmonie aan het werk blijven. “Ik hoop dat ook mijn opvolger de kernwaarden niet als gevelsteen ziet, maar dat hij of zij er écht mee doorgaat.”


Ondersteuning door Reliëf

Wie binnen de eigen organisatie aan de slag wil met waardensturing moet daar zelf keuzes in maken. Reliëf, de christelijke vereniging voor zorgaanbieders, heeft met dergelijke trajecten veel ervaring en kan ondersteunen. “Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden”, heeft Wybe Sierksma, die in het bestuur van de vereniging zit, gemerkt.

De vereniging bestaat uit twee onderdelen. De ene tak van sport zet in op ontmoeting en beweging. De andere biedt scholing. “En dat doet de vereniging niet alleen voor christelijke organisaties.”

‘Menslievende zorg’ staat voor Reliëf centraal. “Zorgen voor elkaar vindt eerst en vooral plaats binnen gewone, dat wil zeggen niet-professionele, menselijke relaties. Waar dit niet meer lukt, komen professionele zorgverleners in beeld”, is het uitgangspunt.

Meer informatie is te vinden op www.relief.nl .