Succes door samenspel

Wendy Lansink: "Bij Fatima Zorg hebben we dat vormgegeven met ‘Succes door samenspel’ en ‘Planetree’. De leefwereld van de cliënt, met zijn of haar verwanten en begeleider staan hierin centraal. Daar passen wij de organisatie op aan. Zo willen we met minder regels en procedures de kwaliteit van zorg vergroten.” 

"Het is van belang dat we als organisatie het vrijwilligerswerk goed inbedden in de organisatie. Support en ondersteuning, in de vorm van HR, Financiën, ICT en PR is een vanzelfsprekendheid voor medewerkers binnen zorgorganisaties, maar voor vrijwilligers is dat veel minder. Als vrijwilligerscoördinator maak ik de verbinding met deze supportafdelingen, we zetten hun kennis nu ook in voor onze vrijwilligers. Zo worden onze vrijwilligers gefaciliteerd in hun behoefte aan informatie, ondersteuning, deskundigheidsbevordering en waardering. De vrijwilliger is onmisbaar en gelijkwaardig, belangrijk is dan ook dat we ze dit laten zien en voelen.”

"Zowel betaalde als onbetaalde krachten dragen bij aan het succes van een organisatie”

Vrijwilligersovereenkomst

Alice: "En als je als organisatie investeert, betekent het ook dat je eisen aan een vrijwilliger kunt stellen." "Daarom heb ik ook altijd eerst een gesprek als een vrijwilliger binnenkomt,” aldus Wendy. "Dan hoor ik wat iemand wil en kan ik kijken wat de competenties van iemand zijn. Daarna kunnen we kijken of er een match mogelijk is met de vraag van een cliënt, want die staat centraal. Uiteindelijk maken we afspraken die we vastleggen in een vrijwilligersovereenkomst. Dan heb je altijd een aanleiding om ergens over te praten, als het goed gaat, maar ook als je afscheid moet nemen.”  

Tot slot constateren Wendy en Alice dat tegenwoordig niet alleen gepensioneerden met ideële motieven zich melden om vrijwilligerswerk te doen. Er komen jongeren in het kader van hun maatschappelijke stage, gemeenten stellen mensen voor in het kader van de Participatiewet, bedrijven die vanuit ‘mvo’ iets willen betekenen melden zich, de reclassering zoekt plaatsen en mensen komen doordat de sociale werkvoorziening wordt afgebouwd. Alice: "Dat betekent feitelijk dat je binnen organisaties met een meervoudig vrijwilligersmanagement te maken krijgt.” •

Professioneel samenwerken in de wijk

Hogeschool Windesheim voert momenteel een onderzoek uit naar de mogelijkheden voor professionals in de sector zorg en welzijn om beter te gaan samenwerken met andere disciplines, (wijk-)bewoners, mantelzorgers en vrijwilligers. Onderzoeker Joep Hofhuis: "Wij onderzoeken de knelpunten en verbetermogelijkheden ten opzichte van de huidige praktijk. We zijn eind 2014 gestart met een landelijke survey en we gaan binnenkort met meerdere teams meelopen om instrumenten te ontwikkelen die uiteindelijk tot een beslismatrix leiden. Die kan door professionals ingezet worden om samenwerking en daarmee de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.” 

Het onderzoek van Hogeschool Windesheim duurt tot medio 2016 en wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van RAAK-publiek. WGV Zorg en Welzijn is een van de partners in het onderzoek.