"Dat is niet alleen maar een verplichting,” zegt Dianne, "instellingen hebben zelf ook MVO in hun beleid staan, die wil is er wel.”

Deventer Werktalent zet onder meer 'functiecreatie' in om extra banen te realiseren. Renate Smit, werkmakelaar: "Het is vooral slimmer kijken naar je organisatie en naar je processen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de zorg, zie je dat er steeds meer niveau 4 of 5 wordt gevraagd. Daar moet je dan niet alle taken onder laten vallen. Je kunt de verpleegkundigen ontlasten door iemand met een lager niveau in te zetten die bepaalde taken van alle hoger gekwalificeerden overneemt. Zo kan iedereen zich beter op zijn of haar kerntaken concentreren. In het bedrijfsleven werkt dat net zo. We hebben onlangs iemand van ons ingezet in een distributiecentrum waardoor het werk van orderpickers efficiënter werd.”

Speeddate

Dianne: "Het gaat er vooral om koudwatervrees bij werkgevers weg te nemen. Daarom is het belangrijk werkgevers ervaringen te laten delen. Maar al met al komen we meer werkgevers tegen die graag willen, dan werkgevers die de boot afhouden.” Renate: "Zeker als je met ze in gesprek bent geweest, of als ze een speeddate met een kandidaat hebben gehad.”

"Er zijn tal van mogelijkheden om te kijken of er een geschikte match is,” aldus Renate. "Vaak is het een kwestie van niet weten hoe je iemand moet begeleiden of hoe je het werk moet inrichten. Als je dat slim doet en de taken zo opdeelt dat je iemand met een beperking de dingen laat doen waar hij of zij juist goed in is, heeft zowel de werkgever als de werkzoekende daar baat bij. Wij geven daarom ook trainingen bij werkgevers, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met mensen die autistisch zijn. Allemaal om die drempel weg te nemen.”

Dianne: "Vanuit het idee om werkgevers ervaringen te laten delen, hebben we ook ‘Deventer Scoort’ opgezet, een online community waarin werkgevers hun eigen netwerk inzetten om onze werkzoekenden aan een baan te helpen, hun kennis delen en discussiëren. Je ziet dat dit veel beter werkt dan dat je een personeelsadvertentie plaatst en moet kiezen uit honderden reacties van mensen die je niet kent.” 

"Door functiedifferentiatie creëer je extra banen.”

Extra banen door functiecreatie

In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat ondernemers 100.000 mensen extra met arbeidsbeperking aan een (structurele) baan helpen. Volgens Frans Nijhuis, mede-oprichter van Disworks en bijzonder hoogleraar aan Maastricht University, is ‘functiecreatie’ daarbij een goede methodiek.

"Functies zijn steeds complexer geworden, hoger opgeleiden worden geacht alleskunners te zijn. In de praktijk betekent dat, dat een deel van hun werk bestaat uit taken waarvoor ze eigenlijk overgeschoold zijn. Wij analyseren welke taken je kunt afsplitsen om die door iemand met een arbeidsbeperking te laten doen. Door die functiedifferentiatie creëer je extra banen, maar zorg je ook voor economisch voordeel voor de organisatie. Je benut eenieders capaciteiten beter.” Disworks geeft (in-company) trainingen functiecreatie, zowel aan sociale werkvoorzieningen als aan ondernemingen.