Instellingen zullen intramuraal steeds meer behoefte hebben aan personeelsleden met andere en/of meer competenties dan nu het geval is. De complexiteit van de zorg in instellingen zal verder toenemen nu het overheidsbeleid erop is gericht mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, legt Jan Wiggers uit. Hij is beleidsmedewerker Onderwijs bij WGV Zorg en Welzijn.  

Daarnaast zal het nodig zijn om bijvoorbeeld verzorgenden bij of om te scholen tot verzorgenden IG (individuele gezondheidszorg, MBO niveau 3) of (wijk-)verpleegkundigen, zodat ze ‘breder inzetbaar’ zijn. Ook zullen er nieuwe competenties nodig zijn om bijvoorbeeld de ketengerichte samenwerking goed vorm te kunnen geven, stelt Wiggers.

Nederpelt: "We zien dat de zorg verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Namen we in het verleden de zorg van mensen over, de laatste jaren wordt juist geprobeerd een beroep te doen op de eigen kracht van mensen. Hoe kunnen ze (weer) in staat worden gesteld voor zichzelf te zorgen?”

"Verzorgenden moeten breder inzetbaar worden."

Keuzes

In de zorg staan grote veranderingen op stapel. De rijksoverheid hevelt per 1 januari 2015 een aantal taken over naar de gemeenten inclusief een bezuiniging. Nederpelt: "Zij zullen met minder geld hetzelfde moeten organiseren. Gemeenten zullen keuzes moeten maken, maar kunnen die nog niet maken omdat ze niet weten welk budget ze krijgen.” 

De veranderingen komen onder tijdsdruk te staan. Veertig procent van de gemeenten is nog niet klaar voor de wijzigingen, volgens Nederpelt. "En van de gemeenten die zeggen er wel klaar voor te zijn, is het nog maar de vraag hoe concreet zij hun plannen hebben uitgewerkt.”

Voor instellingen komt het volgens Nederpelt aan op scenarioplanning. "Als je niet weet waar je precies rekening mee moet houden, moet je uitgaan van verschillende scenario’s. Dat gebeurt naar mijn idee nog te weinig. Ik merk wel dat organisaties bezig zijn met risicomanagement. Ze nemen bijvoorbeeld geen vaste krachten meer aan." >