In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ging de wachttijd voor een CT-scan terug van twee tot drie weken naar enkele dagen. Dankzij CHOIR, een kennisgroep van de Universiteit Twente. 

Nederlandse ziekenhuizen zouden met dezelfde capaciteit dertig procent meer patiënten kunnen helpen. Het huidige niveau van de gezondheidszorg kan gehandhaafd blijven, zelfs bij een toename van de vraag als gevolg van de vergrijzing. Dat is gebleken uit onderzoeken van CHOIR, een groot onderzoekscentrum van de Universiteit Twente in Enschede dat zich richt op logistiek in de zorg. Met door CHOIR ontwikkelde wiskundige modellen kunnen bedden, operatiekamers en personeel beter worden benut.  

"Wij kunnen ziekenhuizen, maar ook andere zorginstellingen helpen bij de verbetering van hun logistieke processen’’, zegt prof. dr. ir. Erwin Hans, een van de oprichters van CHOIR. Efficiënt en effectief werken, daar draait het om. 

"Efficiënt betekent met de middelen die je hebt zo veel mogelijk zorg leveren. En effectief ben je als het resultaat wordt bereikt dat je voor ogen staat.” 

Toeval

Min of meer bij toeval raakte Hans ruim tien jaar geleden betrokken bij de gezondheidszorg - hij had zich tot dan toe als wiskundige en werktuigbouwkundige gericht op de optimalisering van de logistieke processen bij onder meer de marinewerf in Den Helder en uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo. In 2003 kwam hij via-via in contact met een manager van de operatiekamers van het Rotterdamse Erasmus MC. Hans: "Hij overhandigde mij data over een periode van tien jaar waar nooit iets mee was gedaan - ze hadden van alles bijgehouden. Iedereen klaagde. Het was altijd hollen of stilstaan en de bezetting van de operatiekamers was te laag. Of ik kon helpen.” >

CHOIR helpt zorginstellingen bedden en personeel beter te benutten