Hans vervolgt: "Ik vond het hartstikke interessant. In die tijd stond operations management in de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen (het proces waarbij wordt gezorgd voor een effectief en efficiënt verloop van operaties binnen een onderneming of instelling, red.) Er was ook geen enkele financiële prikkel om zaken te verbeteren. Wachtlijsten waren in die tijd zelfs een statussymbool – als je geen wachtlijst had, was je vast en zeker geen goede dokter.” 

De hoogleraar ging aan de slag. Hij ontdekte dat op basis van schattingen van artsen operatietijd werd ingepland en dat er vaak meer tijd nodig was dan de artsen dachten. 

Twintig jaar 

Om processen te verbeteren, wordt gebruik gemaakt van wiskundige modellen en technieken. Hans: "Wij kunnen zo de werkelijkheid nabootsen en voorspellen wat het effect is als je iets op een andere manier organiseert. In één minuut kan ik twintig jaar vooruit kijken. Dat is beter dan in de werkelijkheid iets uitproberen.”

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is met hulp van CHOIR de wachttijd voor een CT-scan teruggebracht van twee tot drie weken naar enkele dagen. Dat kon door het inspuiten van contrastvloeistof te verplaatsen naar een aparte ruimte.

 

Hans: "Het klinkt eenvoudig. Je zou je kunnen afvragen waarom ze dat zelf niet hebben bedacht. Maar zorgmedewerkers zijn opgeleid om zorg te verlenen - ze zijn geen managers. Optimalisatie van processen is soms heel complex.” 

Onderzoek doen kost ook geld, en dat is er niet altijd, maar het betaalt zich zeker terug, volgens de hoogleraar. "Er kunnen soms wel tonnen of zelfs miljoenen mee worden bespaard.” 

De lijst met instellingen die een beroep op CHOIR hebben gedaan, wordt steeds uitgebreider, de stapel met promotieonderzoeken hoger, de lijst met publicaties langer. Hans: "Al die onderzoeken hebben geleid tot veel kennis over optimalisatie van processen in de zorg. Wij zijn een van de grootste kenniscentra ter wereld op dit gebied. Maar heel veel mensen weten dat niet.”

Erwin Hans wil ook andere instellingen in de zorg (jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg, verpleeghuiszorg) laten profiteren van de kennis van CHOIR. Daarom geeft hij op 8 april van 14.00 tot 17.00 uur een lezing bij WGV Zorg en Welzijn, exclusief voor leden. Meer informatie •

Integratie huisartsenpost en spoedhulp ‘goed idee’

Wat is het effect van integratie van de huisartsenpost en spoedeisende hulp in Almelo? De huisartsenpost en de spoedeisende hulp gingen in 2010 samen. Voor beantwoording van die vraag werd het onderzoekscentrum CHOIR ingeschakeld. In 2013 zijn de resultaten gepubliceerd. Wat bleek? Het is een goed idee, volgens de onderzoekers.

In het eerste jaar na integratie nam het aantal patiënten op de eerste hulp na kantooruren af met negen procent. Ook de huisartsen zagen minder patiënten, hoewel het aantal patiënten dat bij de post aanklopte, steeg. Die toename kon worden opgevangen door een verpleegkundig specialist.

Ook bestudeerde het onderzoekscentrum de zorgpadenlogistiek in de pijnrevalidatie bij Het Roessingh en ging ze in opdracht van huisartsen na wat de invloed van praktijkondersteuners en nurse practitioners is op de taakinhoud van huisartsen, de coördinatie van het zorgproces en de kosten van de huisartsenpraktijk.