Niet standaard een klas met dertig leerlingen en een docent, maar een digitaal leerplatform waar scholen en organisaties uit zorg en welzijn samen met studenten de inhoud bepalen: dat is wat Wim Veen voor ogen staat. "De samenleving kantelt. Er is een digitale revolutie gaande en daarmee gaan de oude instituties uit de industriële samenleving op de schop. Dat geeft frictie, dat betekent het opgeven van oude zekerheden. Maar het biedt ook kansen. In scholing en onderwijs is nu niets doen onverstandig. Een open online omgeving creëren waar mensen het onderwijs van hun keuze volgen is de toekomst.”

Wim Veen begeleidt het Digitaal Leerplatform, een platform bestaande uit vertegenwoordigers van scholen en organisaties uit zorg en welzijn dat nadenkt over de toekomst van deskundigheidsbevordering. De hoogleraar educatie & technologie aan de Technische Universiteit Delft leidde de conferentie die WGV Zorg en Welzijn op 6 maart hield. Na afloop was hij laaiend enthousiast.

"Het leverde veel meer op dan ik had durven verwachten. Aan het einde van de dag bleek een grote groep bereid concrete stappen te gaan zetten. Ook al zijn nog niet alle implicaties bekend, ook al zijn er nog veel onzekerheden. Dat vond ik erg verheugend.”

"Digitale leeromgeving voor zorg en welzijn heeft de toekomst”

Open systeem

Het plan is een digitale leeromgeving op te zetten waar scholen en organisaties de input voor leveren. "We gaan het echt sámen ontwikkelen. En het wordt een open systeem. De bakker om de hoek kan er bijvoorbeeld ook gebruik van maken.” In de praktijk zal het er op neer komen dat de student het onderwijs volgt dat hij of zij wil. "Een medische rekenmodule aan het Mondriaancollege in Den Haag volgen omdat je gehoord hebt dat het daar goed wordt uitgelegd; het kan. Ook al woon je in Maastricht.” >