"Medewerkers zelf zijn op dit moment minder snel geneigd te wisselen van baan, omdat een nieuwe baan te veel onzekerheid met zich meebrengt. Je zult in de toekomst zien dat er in onze sector geen baanzekerheid meer is, maar werkzekerheid. Het werk blijft, maar de vraag is vanuit welke context het wordt uitgevoerd.”

In december en februari zijn in achtereenvolgens Twente en de Achterhoek afspraken gemaakt tussen partijen in de zorg- en welzijnssector om alle veranderingen beter het hoofd te kunnen bieden.

Nederpelt: "Er komen zo veel uitdagingen op de sector af, die kun je als instelling niet alleen oplossen. In december is in Twente een sociaal pact getekend. In februari is dat in de regio Achterhoek het geval geweest. De ingediende sectorplannen zijn bedoeld om de acties die uit deze pacten voortkomen te bekostigen. ” • 

"Er komen zo veel uitdagingen op de sector af, die kun je als instelling niet alleen oplossen."

Manifest in de maak

In de regio IJssel-Vecht werken partijen, betrokken bij de zorg- en welzijnssector, aan een ‘manifest’ waarmee zij zich aan een aantal zaken committeren. "Daar wil men zelfs iets verder gaan dan een pact”, stelt Nederpelt. Het is de bedoeling het manifest op 21 mei a.s. tijdens een feestelijke bijeenkomst te presenteren en te ondertekenen. Daaraan gekoppeld wordt ook voor dit gebied een sectorplan opgesteld. Nederpelt: "Als tegen die tijd is beslist over de lopende aanvragen, dan is het voor IJssel-Vecht waarschijnlijk gemakkelijker om tot een goede aanvraag te komen.”  

In de Stedendriehoek is vorig jaar in navolging van het landelijke sociaal akkoord het ‘Pact van Beekbergen’ getekend. Door VNO-NCW Stedendriehoek is een regionaal sectorplan ingediend, dat zich richt op de aanpak van jeugdwerkloosheid en de verhoging van de arbeids-participatie in de regio. WGV Zorg en Welzijn en Calibris onderzoeken nu of het wenselijk is om, in aanvulling op alle bestaande plannen, voor de zorg- en welzijnssector nog een (vervolg)aanvraag te doen.