Trienekens: “Onze doelen zijn tweeledig. We willen zorgen voor een kwantitatieve en kwalitatieve versnelling van Anders werken en Behoud (van medewerkers, red.). Daarnaast willen we korte lijnen tussen de praktijk in de regio’s en het beleid in Den Haag.” Het Regioteam Werken in de Zorg heeft haar aanpak samengevat in drie punten:

  • Wij werken aan concrete projecten in de regio
  • Wij verbinden verschillende programma’s en initiatieven
  • Wij pakken knelpunten beet en laten niet meer los


“We kijken vraaggericht naar waar men in de praktijk tegenaan loopt,” aldus Trienekens. “Belangrijk uitgangspunt is dat we niet oordelen over wat we zien, maar dat we adviseren. Het maakt ons niet uit als zaken nog niet soepel lopen, of als er problemen zijn. Wij kijken of er ambitie is om het beter te maken, daarop sluiten wij aan. Door te adviseren over hoe die ambitie te realiseren, welke ruimte er in de regels is, hoe je knelpunten op kunt lossen, of door te wijzen op mogelijke bestaande subsidie-mogelijkheden.“

Kennis uitwisselen

“Initiatieven voor veranderingen kunnen van individuele instellingen of uit een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten) komen,” stelt Duenk. “Daar komt de vraag naar ondersteuning ook vandaan. Maar wij kunnen het werken aan oplossingen ook stimuleren, bijvoorbeeld door een strategie- of inspiratiesessie te organiseren. Specifiek voor de regio Overijssel/Gelderland richt zich de aandacht op sociale en zorgtechnologische innovaties. Welke (technische) hulpmiddelen verbeteren de kwaliteit en veiligheid van de zorg en versterken de zelfredzaamheid van zorgvragers en zorgverleners? Als ze daarnaast ook nog arbeidsbesparend werken, zijn we spekkoper en dragen we bij aan het oplossen van de knelpunten op de arbeidsmarkt. We wisselen kennis uit, met VWS en de regio’s, omdat je wilt leren van elkaar.”

Trienekens: “We willen echt een verschil maken. Niet alleen met praten en inspireren, maar ook door concreet de handen uit de mouwen te steken en te doen wat nodig is. Aan het begin van de coronacrisis zei ik tegen mijn team: wij gaan niet drie maanden op onze handen zitten. Bij RegioPlus, de regionale werkgeversorganisaties en partijen in het veld zagen wij dezelfde motivatie. 

Ontregel de Zorg

Technologische innovaties hebben altijd sociale innovaties tot gevolg. Wordt er een nieuw hulpmiddel ingezet, dan verandert het werkproces, de regels en de route. Medewerkers passen hun werkwijze aan, het gedrag verandert. Bij de introductie van nieuwe hulpmiddelen is dit een logische, vanzelfsprekende stap. Het is dan zeker zinvol om naar bestaande werkprocessen te kijken. Zijn die nog effectief, efficiënt en dienen ze de gestelde doelen? Kunnen we de regeldruk verlagen door met gezond verstand naar de regels te kijken? Hoe leuk is het bij ‘schrapsessies’ van overbodige regels af te komen?

Binnenkort, als Covid-19 is uitgeraasd, wordt de ontregelbeweging in gang gezet, om weer bevlogen en met plezier aan het werk te zijn. Meer informatie over de Ontregelbeweging is te vinden op ordz.nl