Voor iedere organisatie is innoveren noodzakelijk om in een veranderende wereld optimale kwaliteit te leveren. Maar innoveren betekent investeren en in de praktijk blijkt dat grote en kleine innovatievraagstukken vaak ondersneeuwen in de hectiek van alledag. In zo’n geval kan een organisatie geholpen worden door het Universitair Innovatie Lab (UIL). 

Nadat Julia van Elten bij Pro Juventus ervaring had opgedaan met een ‘Lab’ waarin universitair afgestudeerden met innovatievragen aan de slag gingen, heeft zij dit bij WGV Zorg en Welzijn een aangepast vervolg gegeven. Inmiddels hebben twee aangesloten organisaties aangegeven met alumni te willen starten en heeft de vereniging ook een eigen ‘lab’. Bij Proscoop in Beekbergen zijn in juni twee afgestudeerden aan de slag gegaan met innovatievragen die bij de organisatie (te lang) op de plank lagen.

"Als het druk is, dreigen innovatievragen van het bordje te glippen"

Proscoop

Proscoop is een zo genaamde ROS (Regionale Ondersteunings Structuur) en adviseert en verbindt partijen binnen en met de eerste lijn voor het realiseren van betaalbare zorg in de buurt. Zorg-
aanbieders in de eerste lijn worden geadviseerd en ondersteund bij het initiëren van samenwerking, het verbin-
den van partijen binnen en met de eerste lijn en het organiseren en borgen van die samenwerking. Proscoop is het resultaat van een fusie tussen Progez en Caransscoop. Die fusie is juridisch tot stand gekomen op 1 juli 2016, maar beide organisaties werkten tot 15 juni 2017 nog onder hun eigen naam.

Janet Huizer (rechts op foto) is manager Innovatie en Bedrijfsvoering bij Proscoop: “Julia deed begin dit jaar een ‘rondje langs de velden’ en zo kwamen we in contact met ‘UIL’. Dat idee sloeg aan en we hebben gekeken hoe dat in onze organisatie past. We hebben er een businessplan voor gemaakt, dit binnen de teams neergelegd en daar kwamen al snel de vragen boven tafel.”