"Inderdaad: wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Toch blijkt dat je er continue aandacht voor moet hebben, dat je het steeds weer moet benoemen. En dat doen we.” 

Wilsrichting

Bij DeSeizoenen hebben ze eveneens een duidelijk idee over welke normen en waarden ze er belangrijk vinden. En ook die komen in alle onderdelen van het werk terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor de locatie Bronlaak, waar mensen met een beperking wonen en werken. De basis ligt in de antroposofie. "Het woord wilsrichting is voor ons essentieel”, vertelt locatiemanager Hester Buijs. "We zijn bewust bezig met betekenisvol bezig zijn. Dat geldt niet alleen voor het personeel, maar vooral voor onze cliënten.”

De wensen en talenten van cliënten inzetten en goed naar ze luisteren, dat maakt, wat haar betreft, de zorg van DeSeizoenen bijzonder. "Dromen in realiteit omzetten, dat is ons doel. Daar hebben we iedereen bij nodig.” 

In het personeelsbeleid, in deskundigheidsbevordering, in de alledaagse praktijk staat, zoals Buijs het omschrijft, het zien van de mens centraal. "Daar is een open organisatie voor nodig waarin mensen kunnen reflecteren op elkaar en zichzelf.” 

Veilige omgeving

Die open organisatie waarin vertrouwen en een veilige omgeving gewaarborgd zijn, is opgebouwd na het faillissement van de vorige organisatie waar Bronlaak onder viel. "De organisatie was er aan toe en die overgang bood ons mogelijkheden.” Eigen verantwoordelijkheid, zelfsturing, mede-eigenaarschap: het zijn termen die ze benoemt als verdere ontwikkeldoelen. "We doen het samen.”

Bij het bereiken van die visie zijn niet alleen de medewerkers maar ook de cliënt, de familie, vrienden en kennissen essentieel. "We zijn een dorp en bieden het dagelijks leven. Bewoners hebben ieder hun eigen rol. Het gras wordt hier bijvoorbeeld niet gemaaid door een technische dienst. Dat doen cliënten zelf. Daarmee voelen ze zich betekenisvol, leveren ze een bijdrage aan het wonen hier. Eigenlijk willen we helemaal geen zorginstelling zijn. We zijn een gemeenschap.” •

WGV Zorg en Welzijn verandert mee

De maatschappij verandert, net als cliënten en medewerkers. Werkgevers gaan in dat proces mee en Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn net zo goed.

WGV Zorg en Welzijn transformeert zich tot een vereniging die haar leden verbindt door een aantal gezamenlijke waarden. De vereniging wordt daarmee waardengedreven. Met de kernwaarden Verbindend, Integer, Vakbekwaam en Effectief (VIVE) geeft de vereniging kleur aan de samenwerking tussen leden van de vereniging onderling en tussen de vereniging en externe partijen.