Schafrat: "Per saldo moeten we van 36 medewerkers afscheid nemen.” Om de begeleiding van deze medewerkers goed te organiseren, maakt Solis gebruik van twee gespecialiseerde bureaus: Staat van Dienst en Matchcare. "Met Staat van Dienst werken we al langer samen,” aldus Franc Schafrat, "en daar hebben we goede ervaringen mee.” 

ZorgSelect

Matchcare is een van de vier landelijke bureaus aan wie de uitvoering van de mobiliteitstrajecten is gegund. In het werkgebied van WGV Zorg en Welzijn wordt het werk van Matchcare uitgevoerd door ZorgSelect. Anton Oude Nijeweme, manager van ZorgSelect: "We zijn onderdeel van WGV Zorg en Welzijn en we kennen daardoor de regio én de sector heel goed. Matchcare maakt daar gebruik van. Behalve bij Solis verzorgen we deze trajecten in de regio bijvoorbeeld ook bij Zozijn, Livio en Saxenburgh. Instellingen die voor dezelfde keuzes staan, maar dat op hun eigen manier invullen. Er is geen blauwdruk voor, dit soort veranderingen is nieuw voor de sector. Wij willen instellingen helpen bij het maken van keuzes en uiteraard bij de uitvoering daarvan. Dat geldt ook voor gemeentes voor wie dit ook een geheel nieuw terrein is en die daarin hun eigen beleid formuleren.” 

Meedenken

Franc Schafrat: "Voor ons was belangrijk dat Matchcare/ZorgSelect wilde meedenken met onze ideeën en wensen. Veel bureaus wilden starten met een gezamenlijke bijeenkomst van alle boventalligen, als een vorm van 'rouwverwerking'. Iets dat wij per se niet wilden. Wij willen dat mensen zo snel mogelijk weer naar de toekomst kijken. Daarom hebben we iedereen ook per direct vrijgesteld van werk. Dat is misschien wel hard, maar ook heel duidelijk. Matchcare en Staat van Dienst begrepen dat we het zo wilden aanpakken, dat was voor ons belangrijk bij het bepalen van onze keuze.”

Na de zomer van 2015 zal bij Solis tranche 2 van start gaan die betrekking heeft op onder andere medewerkers van de maaltijdvoorziening. "Tranche 3 betreft de zorgmedewerkers en daarover valt nu alleen te zeggen dat wij de ontwikkelingen continu volgen,” aldus Schafrat. "We willen het liefst voorkomen dat we afscheid moeten nemen van medewerkers uit de directe zorg, maar dat is zeker niet uit te sluiten. Met name de lager geschoolde functies staan onder druk. Want behalve met bezuinigingen hebben we ook van doen met kwaliteitsslagen die we moeten maken.” •

Maatwerktrajecten 

Harriëtte Baas is één van de vijf adviseurs van ZorgSelect die de trajecten bij Solis uitvoert. In de eerste tranche worden 17 kandidaten van Solis begeleid. Harriëtte: "Het verliezen van je baan voelt voor veel mensen aan als een rouwproces. Wij doen er alles aan om maatwerk te leveren en hierdoor aan te sluiten op de vraag van de kandidaat. Aan de hand van gesprekken en verschillende oefeningen/opdrachten zetten we de kandidaten weer in hun kracht. Inmiddels zijn de eerste successen behaald. Binnen 4 maanden is een kwart van de medewerkers geplaatst. Gezien de doelgroep van staf/management en activiteitenbegeleiders is dit geen gemakkelijke opdracht. Toch kunnen zelfs twee van de activiteitenbegeleiders straks (in dezelfde functie) aan de slag bij een andere organisatie.”